Vilde fotos: Vulkan går i udbrud for første gang i 95 år, og du kan se, hvordan det så ud - fra rummet
vulkanudbrud NASA raikoke

Vulkanudbruddet støvede udsigten til de ellers hvide skyer til. Billedet her er skabt et par timer efter udbruddet ud fra data fra Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). (Joshua Stevens / NASA)    

Vulkanudbruddet støvede udsigten til de ellers hvide skyer til. Billedet her er skabt et par timer efter udbruddet ud fra data fra Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS). (Joshua Stevens / NASA)    

Kilde: 
27 juni 2019

Klokken var 4 om natten lokal tid, da en søjle af aske og vulkanske gasser skød sig op fra et 700 meter bredt krater i det vestlige Stillehav.

Det var Raikoke Vulkanen på Kurilerne mellem Japan og den russiske østkyst, der var gået i udbrud, og det hele blev fanget af satellitter og astronauter fra Den Internationale Rumstation (ISS), skriver NASA Earth Observatory, der har delt billederne. 

vulkanudbrud NASA raikoke

Sådan så det ud, da en af astronauterne fra Den Internationale Rumstation (ISS) som den første fangede udbruddet på kamera. (Foto: NASA)

LÆS OGSÅ: Derfor kommer vulkaner i udbrud

Det første billede blev taget af en af astronauterne, der tidligt om morgenen fangede askeskyen, der først stiger til vejrs i en smal søjle-form og siden folder sig ud i det, der er kendt som et paraply-område. 

Det er her i paraplyen, at tætheden fra asken udlignes af den omkringliggende luft, og derfor rammer den ‘et loft’ og stopper med at stige til vejrs. 

Der er lidt mere tvivl om, hvad den klare, hvide sky ved søjlens fod er et udtryk for.

»Ringen af hvide og oppustede skyer omkring søjlens base må være skabt af den omkringliggende luft, der trækkes ind mod søjlen og kondensering af vanddamp,« vurderer Simon Carn, professor og vulkanolog ved Michigan Tech.

»Eller det kan være endnu en søjle, der er ved at stige til vejrs, på grund af interaktionen mellem magma og havvand, fordi Raikoke er en lille ø og strømningerne (fra udbruddet, red.) kan have ramt vandet,« siger han ifølge NASA.

vulkanudbrud NASA raikoke

Billedet her er taget med udstyr fra NASA's Terra sattelit et par timer efter udbruddet. Her har asken koncentreret sig omkring den vestlige del af søjlen. (Foto: Joshua Stevens / NASA)

LÆS OGSÅ: Foto fra rummet viser vulkan i udbrud

Modsat sine meget aktive naboer er Raikoke meget sjældent i udbrud. Senest var i 1924 og før det i 1778.

LÆS OGSÅ: Vulkanudbrud nedkøler troperne

LÆS OGSÅ: Vulkanudbrud kan have udløst masseudryddelse

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.