Vild video viser 1 milliard år på Jorden på 40 sekunder: Antarktis lå engang nær Ækvator

Det er svært ikke at tabe kæben, når man ser videoen af, hvordan Jorden har set ud fra for en milliard år siden frem til i dag. (Video: YouTube/University of Sydney)

Det er svært ikke at tabe kæben, når man ser videoen af, hvordan Jorden har set ud fra for en milliard år siden frem til i dag. (Video: YouTube/University of Sydney)

08 februar 2021

Geologer har skabt en video, der på 40 sekunder viser, hvordan Jordens tektoniske plader har bevæget sig over en milliard år.

Det er første gang, der er produceret noget, som med videnskabelig, peer-reviewed sikkerhed kan vise Jordens geologiske udvikling.

Det skriver University of Sydney i en pressemeddelelse.

»Som vi kan se i animationen, har kontinenterne været stort set alle steder over tid. Et sted som Antarktika, som vi kender som et iskoldt, ubeboeligt sted i dag, var faktisk engang et ret lækkert ferieparadis nær ækvator,« siger ph.d. Michael Tetley fra University of Sydney ifølge pressemeddelelsen.

»Planeten Jorden er utrolig dynamisk, fordi overfladen består af ’plader’, der konstant støder mod hinanden, på en måde der er unik blandt kendte sten-planeter. […] Oceaner åbner og lukker, kontinenter spreder sig og samles igen i perioder for at samle enorme superkontinenter,« siger medforfatter Sabin Zahirovic i pressemeddelelsen.

Modellen består af data, der er indsamlet fra forskere placeret mange forskellige steder på kloden. Den vil kunne bruges til at skabe en bedre forståelse for, hvordan klima ændrer sig over tid, og næringsstoffer flyttes i nye retninger, som havstrømmene skifter, og dermed også, hvordan liv er opstået forskellige steder på kloden.

»Denne komplette model vil hjælpe med at forklare, hvordan vores hjem, planeten Jorden, blev beboelig for komplekse væsner. Livet på Jorden ville ikke eksistere uden pladetektonikken. Med denne nye model er vi et skridt tættere på at forstå, hvordan denne smukke, blå planet blev vores vugge,« siger professor Dietmar Müller, der er hovedforfatter på studiet, ifølge pressemeddelelsen.

Studiet er udgivet i Earth-Science Reviews.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.