Vild gruppedynamik: Får udskifter lederen og opnår kollektiv intelligens
Får har kollektiv intelligens

Formuleringen 'dum som et får' er tilsyneladende ikke helt retvisende. (Foto: Shutterstock)

Formuleringen 'dum som et får' er tilsyneladende ikke helt retvisende. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
21 november 2022

Forestil dig at arbejde i et team, der konstant skifter leder, men hvor det faktisk er en stor fordel… Nogenlunde sådan ser det ud til at fungere i fåreflokke. 

Det skriver phys.org

Tre franske forskere har set nærmere på den spontane, kollektive adfærd blandt små fåreflokke og opdaget noget særligt. 

De observerede flokkene, når fårene var i bevægelse og skulle fra A til B. Forskerne analyserede banerne for hvert enkelt får og beregnede fårenes rækkefølge og orientering i flokken. Derudover udregnede de sammenhænge mellem den hastighed, som det enkelte får i flokken bevægede sig i.

Resultaterne, der er publiceret i tidsskriftet Nature Physics, peger på, at fårene i flokken ser ud til at udveksle den viden og erfaring, de har, og på den måde opnår en form for kollektiv intelligens i flokken. 

»Hvis en periodemæssig leder har viden, der er relevant for gruppen, for eksempel vejen ud af en labyrint eller placeringen af ​​en fødekilde, så vil den periodemæssige leder være i stand til effektivt at guide gruppen,« fortæller en af studiets forskere Fernando Peruani fra CY Cergy Paris Université i Frankrig til Phys.org. 

Det kan den ifølge forskerne, fordi flokken har et stærkt hierarkisk netværk, som lederen kan sprede information til resten af flokken gennem. 

»Vi har bevist, at ved regelmæssigt at udskifte den periodemæssige leder, er gruppen i stand til at udvise informationsudveksling og kollektiv intelligens,« siger Fernando Peruani til Phys.org.

smb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.