»Vil du have en banan?«: Chimpansens tegnsprog minder om menneskers talesprog
Kilde: 
13 februar 2019

»Hej med dig, kunne du tænke dig en banan?«

Når en chimpanse kommunikerer en sætning som denne med tegnsprog, så bygger tegnene på nogle af de grundlæggende matematiske mønstre og lingvistiske (sproglige) love, som vores menneskesprog gør.

LÆS OGSÅ: Chimpanser kan lære hinandens dialekter

Det viser et studie ifølge the Telegraph.

»Primaters gestikulerende kommunikation er naturligvis meget forskellig fra menneskesprog, men vores resultater viser, at de to systemer understøttes af de samme matematiske principper,« fortæller leder af studiet, Raphaela Heesen, der er ph.d.-studerende ved University of Neuchâtel i Schweiz, til the Telegraph.

Forskerne har fundet ud af, at chimpansens tegnsprog bygger på to grundlæggende love, der også findes på tværs af menneskesprog:

  • Zipfs lov: Ord, der bruges ofte er typisk korte (ja og nej)
  • Menzeraths lov: Større lingvistiske strukturer består af kortere dele - så jo længere et ord er (f.eks. i antal stavelser), jo kortere er de stavelser

Det har forskerne konstateret efter at have observeret chimpanser fra Budongo Forest i Uganda.

»Vi håber, at vores arbejde vil bane vejen for lignende studier, så vi kan se, hvor udbredte disse love er i dyreriget,« siger Raphaela Heesen ifølge the Telegraph.

LÆS OGSÅ: Chimpanser efteraber hinandens tricks

Tidligere studier har også peget på, at chimpanser gør brug af mange af de samme kommunikationsværktøjer som babyer, når de vil have opmærksomhed, skriver the Telegraph.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.

LÆS OGSÅ: Gabeskønt: Chimpanser smittes, når mennesker gaber

LÆS OGSÅ: Chimpanse-forsker: Alfahanner er bløde og empatiske væsner

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.