Video: Sådan tæver du en chimpanse i sten-saks-papir
Kilde: 
11 august 2017

Aberne lærte at spille sten-saks-papir som fire-årige, men saksens magt over papiret var en svær nød at knække. (Video: Kyoto University)

Hvis de bare får lidt træning først, kan chimpanser sagtens lære at spille sten-saks-papir, viser nye forsøg af japanske forskere fra Kyoto University. Det skriver thetelegraph.co.uk.

Og næste gang, du hugger med en chimpanse om den sidste banan i kassen, kan du endda udnytte en af chimpansernes store svagheder:

De har nemlig langt sværere ved at begribe, at saks slår papir, end de har ved at forstå de andre regler i spillet, fortæller forskerne.

Og selv hvis du glemmer chimpansernes akilleshæl, burde du nok ikke have de store problemer med at slå dem.

»Chimpansernes præstation mindede om den hos fire-årige børn,« fortæller studiets hovedforfatter Jie Gao fra Kyoto University til thetelegraph.co.uk.

Tidligere forskning har vist, at chimpanser kan lave deres eget værktøj, at de har adskilte personligheder, og at de kan lære at kommunikere med simple lyde og fagter.

Det er dog første gang, man har set, at chimpanser også er i stand til at begribe mere komplekse systemer, som er nødvendige for at forstå selv et enkelt spil som sten-saks-papir.

Men selvom chimpansernes præstationer mindede om menneskebørns, var de stadig langsommere til at tage ved lære af deres fejl.

»Den primære forskel mellem chimpanser og børn i dette studie var deres måde at lære på. Børn ændrede deres valg med det samme, hvis de gjorde noget forkert, hvorimod chimpanserne ofte skulle bruge gentagende forsøg for at rette sig ind,« siger Jie Gao til thetelegraph.com.

I alt syv chimpanser deltog i forsøget. De skulle sidde i en bås med en berøringsfølsom skærm og blev trænet til at vælge det vindende håndtegn, når de så det på skærmen.

  • Hver gang chimpanserne traf det rigtige valg, fik de et stykke æble, og de kunne høre en klokkelyd.
  • Hvis de valgte forkert, fik de en buzzer-lyd, og der kom ingen belønning.

I gennemsnit tog det chimpanserne 3 til 4 sessioner at lære næsten hele spillet, men når det kom til saks mod papir, skulle de bruge 14 yderligere sessioner, før den sev helt ind.

Til sammenligning lærte de 38 børn på 3 til 6 år i studiet at spille spillet inden for 5 sessioner i gennemsnit.

Det japanske studie er publiceret i tidsskriftet Primates.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.