Video: Sådan opdagede geologer, hvordan Danmark blev skabt
Kig med over skulderen, når de to geologer Erik Skovbjerg Rasmussen og Karen Dybkjær graver Danmarks tilblivelseshistorie frem i lyset.

Erik Skovbjerg Rasmussen og Karen Dybkjær viser, hvordan Danmark blev til for 22 millioner år siden efter et langt tovtrækkeri mellem land og hav. (Video: Underground Geocenter). 

Hvis man satte sig ind i en tidsmaskine i Danmark og rejste 22 millioner år tilbage i tiden, så skulle man forberede sig på en våd oplevelse.

Det område, vi kender som Danmark, lå nemlig på bunden af et varmt hav, hvor der svømmede krokodiller og fortidshajer rundt, indtil den europæiske kontinentalplade blev tippet, og gamle norske bjerge blev hældt ned i havet i form af sand og ler. 

video danmarks opståen tilblivelse alger sedimenter geologi

I videoen kan du blandt andet se oldgamle dinoflagellater, alger, der fortæller om fortidens Danmark. Karen Dybkjær viser dem frem her. (Foto: Screenshot/Underground Geocenter)

Hvordan geologer er kommet på sporet af Danmarks tilblivelseshistorie, kan du se i den smukke video fra Geocenter Danmark. 

Erik Skovbjerg Rasmussen viser blandt andet, hvordan spor fra 22 millioner år gamle krebs afslører, at Hostrup ved Limfjorden har ligget 10-15 meter under havets overflade. 

Karen Dybkjær viser en overraskende velbevaret 21 millioner år gammel træstamme, der vidner om en urgammel sumpskov i Voervadsbro tæt på Skanderborg. 

En af de mest detaljere rekonstruktioner

Vi har tidligere skrevet om Erik Skovbjerg Rasmussen og hans epokegørende doktordisputats fra tidligere i år.

Afhandlingen er resultatet af mere end 10 års forskning, der har mundet ud i lidt af en bedrift:

»Det her er nok en af de mest detaljerede rekonstruktioner, der er lavet noget sted i verden af, hvordan jorden har set ud millioner af år tilbage i historien,« sagde Erik Skovbjerg Rasmussen dengang.

Ugens Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.