Video: Sådan bider myre 700 gange hurtigere, end du kan blinke

Forskerne brugte mikro-CT-skanninger til undersøge, hvordan myrernes kæbemekanisme er bygget op indvendigt. (Video: Adrian Smith)

01 september 2017

Myrer i slægten Myrmoteras spænder deres kæber op gennem muskler i nakken, der kan udløses med op til 80 kilometer i timen.

Det fortæller et forskerhold fra blandt andet Smithsonian National Museum of Natural History i et nyt studie, skriver smithsonianmag.com.

Samtidig er mekanismen, som Myrmoteras bruger til at spænde, låse og udløse sine kæber helt anderledes, end hvad forskerne har set hos andre myrer, der spænder kæben som en fjeder.

Myrer i slægten Odontomachus bruger for eksempel en lille, indre fjeder til at gemme energien, de skal bruge for at klappe kæberne hurtigt sammen.

Selvom mindst fire forskellige grupper af myrer har udviklet 'spring-kæber', bruger Myrmoteras et helt unikt system, viser et nyt studie (Foto: Steve Shattuck)

Men hos Myrmoteras presser lange, langsomme muskler en bule sammen på myrernes baghoveder, der så opbevarer energien til 'kæbe-fælden' ved at blive trykket sammen.

Når fælden skal udløses, sørger lange, hurtige muskler på undersiden af myrernes hoved for at udløse den højspændte bule i myrernes nakke, og kæberne lukker 700 gange hurtigere, end du kan nå at blinke.

Myrmoteras er også specielle ved, at de går rundt med kæberne åbne i en vinkel på 270 grader, når deres kæber er spændte.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Journal of Experimental Biology.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.