Video: Japansk kat er ekstremt dygtig til at efterabe ejerens bevægelser
Ebisu kat kan kopiere ejers bevægelser

Her ses Ebisu og dens ejer Fumi Higaki, mens de udfører to test: På foto A og B rører de på skift den samme kasse, og på foto C og D rører de på skift kassen med ansigtet. ( Foto: Fugazza, C., et al/ Animal Cognition)

Her ses Ebisu og dens ejer Fumi Higaki, mens de udfører to test: På foto A og B rører de på skift den samme kasse, og på foto C og D rører de på skift kassen med ansigtet. ( Foto: Fugazza, C., et al/ Animal Cognition)

Kilde: 
05 oktober 2020

Vi er vant til at træne vores hunde, men katte? Det lyder som noget fra en tegnefilm.

Det er ikke desto mindre dét, der er tilfældet med den japanske kat Ebisu og hans ejer Fumi Higaki.

Det skriver Gizmodo

Og Ebisu er så god til at efterabe sin ejers bevægelser, at en videnskabelig artikel nu fremhæver præstationen som bevis på kattes fortolkningsevner.

Ebisu kan nemlig se sin ejers ikke særligt katteagtige bevægelser og selv udføre dem 81 procent af tiden.

Og selvom det måske ikke virker imponerende, har man faktisk kun få eksempler på, at dyr af én art kan ‘oversætte’ bevægelser fra en anden arts krop til deres egen.

Se katten Ebisu lege 'kongens efterfølger' med sin ejer. (Video: Do as I Do The Dog Training Method)

Der er to forbehold ved studiet af Ebisu, skriver Gizmodo:

  • For det første har undersøgelsen kun set på denne ene kat, hvilket ikke nødvendigvis siger noget om kattes generelle evne.
  • For det andet er det muligt, at Ebisu på en eller anden måde formår at aflæse sin ejers ikke-verbale kropssprog og på den måde regner ud, hvad han skal gøre.

Det sidste er kendt som ‘Clever Hans’-effekten, der sås hos en hest af samme navn. Hesten kunne tilsyneladende udregne simple regnestykker, men, viste det sig, kun med ejerens fif til hjælp.

Ifølge hovedforfatteren til artiklen, Clauda Fugazza, der er forsker ved Department of Ethology på Eötvös Loránd University, Budapest, er dette taget i betragtning i studiet.

»Vi beder ejeren om at udføre to forskellige handlinger med samme objekt, så katten kun kan vide, hvad den præcis skal gøre med objektet, ved at se hvad ejeren gør,« forklarer hun til Gizmodo.

For at yderligere afdække kattes intelligens, vil Fugazza gerne udføre forsøg med flere katte.

Artiklen er offentliggjort det videnskabelige tidsskrift Animal Cognition.

kgwl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.