De kribler og krabler, stikker og bider. Insekter kan være både irriterende og direkte livsfarlige.
Men hvad gør man, når man hverken har en fluesmækker eller hænder til at holde den med i første omgang?
Man bruger selvfølgelig sin hale. I hvert fald, hvis man er en zebra, en hest eller en giraf.
Hvis du har undret dig over, hvordan det lader sig gøre, og præcist hvor gode halerne er til at smække fluer, så er du ikke den eneste.
Et hold ingeniører fra Georgia Institute of Technology har nemlig undersøgt 19 svingende og fluesmækkende haler fra seks forskellige arter i Atlanta Zoo. Det skriver Sciencemag.org.
En hurtig hale i flere led
Resultatet, der blev præsenteret ved det årlige møde i Society for Integrative and Comparative Biology, viser blandt andet, at de svingende dyrehaler kan bevæge sig overraskende hurtigt. Tre gange hurtigere end et tyngdekraftsdrevet pendul for at være helt nøjagtig.
Fordi halen består af flere led ligesom et dobbelt pendul, kan halens tip svinge i en anden hastighed og en anden retning end resten af halen. På den måde kan dyret bremse et sving eller bruge halens led til at sigte og ramme de små plageånder med stor kraft, inden de kan nå at bide eller stikke.
Baner vej for kunstige haler
Björn Forkman, der er professor i avendt etologi (dyreadfærd) ved Københavns Universitet, vil umiddelbart klassificere undersøgelsen som grundforskning, der laves for at forstå verden, men uden umiddelbar anvendelse for øje. Han understreger dog, at det ikke udelukker en eventuel anvendelse i fremtiden.
Holdet bag undersøgelsen foreslår selv, at deres resultat kan gøre det lettere at bygge protetiske haler til dyr, der har mistet deres naturlige 'fluesmækkere'.
Se, hvordan dyrene i Atlanta Zoo bruger deres haler som overraskende effektive fluesmækkere i toppen af artiklen.