Video: Hestens hale er en overraskende effektiv fluesmækker
Halen kan svinge hurtigere, end du tror.

Energi og timing. Det er opskriften på en effektiv halefluesmækker. (Video: Sciencemag.org)

Energi og timing. Det er opskriften på en effektiv halefluesmækker. (Video: Sciencemag.org)

De kribler og krabler, stikker og bider. Insekter kan være både irriterende og direkte livsfarlige.

Men hvad gør man, når man hverken har en fluesmækker eller hænder til at holde den med i første omgang?

Man bruger selvfølgelig sin hale. I hvert fald, hvis man er en zebra, en hest eller en giraf.

Hvis du har undret dig over, hvordan det lader sig gøre, og præcist hvor gode halerne er til at smække fluer, så er du ikke den eneste. 

Et hold ingeniører fra Georgia Institute of Technology har nemlig undersøgt 19 svingende og fluesmækkende haler fra seks forskellige arter i Atlanta Zoo. Det skriver Sciencemag.org.

En hurtig hale i flere led

Resultatet, der blev præsenteret ved det årlige møde i Society for Integrative and Comparative Biology, viser blandt andet, at de svingende dyrehaler kan bevæge sig overraskende hurtigt. Tre gange hurtigere end et tyngdekraftsdrevet pendul for at være helt nøjagtig. 

Fordi halen består af flere led ligesom et dobbelt pendul, kan halens tip svinge i en anden hastighed og en anden retning end resten af halen. På den måde kan dyret bremse et sving eller bruge halens led til at sigte og ramme de små plageånder med stor kraft, inden de kan nå at bide eller stikke.

Baner vej for kunstige haler

Björn Forkman, der er professor i avendt etologi (dyreadfærd) ved Københavns Universitet, vil umiddelbart klassificere undersøgelsen som grundforskning, der laves for at forstå verden, men uden umiddelbar anvendelse for øje. Han understreger dog, at det ikke udelukker en eventuel anvendelse i fremtiden. 

Holdet bag undersøgelsen foreslår selv, at deres resultat kan gøre det lettere at bygge protetiske haler til dyr, der har mistet deres naturlige 'fluesmækkere'.

Se, hvordan dyrene i Atlanta Zoo bruger deres haler som overraskende effektive fluesmækkere i toppen af artiklen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk