Video: Forskere jager den gådefulde grønlandshaj
Isbjerge knirker, og bølger skvulper, når et forskerhold fanger og mærker enorme grønlandshajer fra en gummibåd. Med en række spektakulære panoramaoptagelser er det som at være der selv.

Man ved om grønlandshajen, at den lever i flere århundreder skjult i mørket af de dybe, grønlandske fjorde. Derudover ved man, at der er helt enormt meget, man ikke ved – blandt andet hvordan den fanger sin mad, og hvor den får unger.

Derfor tog otte forskere, heraf tre danske, for nylig turen til Grønland for at blive klogere på den hemmelighedsfulde haj.

Turen bød på mange udfordringer i form af ekstremt vejr og fiskeudstyr, der forsvandt mellem isbjergene, fortæller forskningslederen John Fleng Steffensen fra Københavns Universitet. 

»Men det lykkedes os alligevel at fange 27 hajer og få samlet mange data og prøver, som vi nu skal have undersøgt,«  fortæller han.

Herunder kan du gå på opdagelse i fire flotte videoer fra forskernes arbejde med hajerne, hvoraf de nederste tre af dem er med 360 graders udsyn. Det fungerer ved, at du fra computeren kan flytte synsfeltet rundt med cursoren i den retning, du vil se, og fra mobilen kan du vippe og dreje telefonen for at flytte billedet. Hvis du derudover er den heldige indehaver af et par virtual reality-briller, kan du med stor fordel se videoerne med dem på. 

Under videoerne kan du desuden læse mere om forskernes ekspedition, og nederst finder du John Fleng Steffensens opskrift på at fange en grønlandshaj.

Grønlandshaj slippes ud igen:

Video: The Physiological Society, University of Manchester.

Forskere arbejder med hajen fra båden (360):

Video: John Fleng Steffensen, KU.

Død haj hejses ombord på skibet (360):

Video: John Fleng Steffensen, KU.

På bøjejagt i et solbeskinnet ishav (360):

Video: John Fleng Steffensen, KU.

Snart er hajen ikke længere en gåde

Målet med ekspeditionen var blandt andet at finde ud af, hvor grønlandshajen svømmer hen og føder sine unger, hvor hurtigt den kan svømme, hvor den svømmer hen, hvor mange hajer der er, og hvordan de fanger deres bytte.

Verdens ældste hvirveldyr

Den ældste grønlandshaj, man har fanget, var mellem 272 og 512 år gammel. 

Det gør hajen til verdens ældste hvirveldyr, og den nye rekord gik verden rundt i 2016.

I gamle dage fangede de lokale grønlandshajerne for at udvinde olie fra deres lever. De spiste dem ikke, da de regnes for at være giftige. 

Nu fanges de oftest som bifangst eller af nysgerrige forskere, som slipper dem ud igen.

Hjemme på fast grund igen er forskerne yderst tilfredse med udsigterne til at besvare nogle af gåderne, fortæller lektor Holly Shields fra University of Manchester i en pressemeddelelse.

»Vi er stadig helt i begyndelsesfasen med resultaterne, men med satellitmærkningen af hajerne og det antal prøver vi har taget, kommer denne bemærkelsesværdige art nok snart til at afsløre nogle af sine hemmeligheder,« siger hun og uddyber: 

»Vi har både undersøgt hanner og hunner i flere aldersgrupper, hvilket vil give os en stor viden om arten, og hvordan man bedst kan beskytte den.« 

Med hajøjne i bagagen

Udover data fra satellitsenderne, der fortæller forskerne, hvor hajerne svømmer hen og hvor dybt, vender forskerne hjem med prøver fra alle tænkelige dele af hajen, fortæller John Fleng Steffensen.

»Vi sørgede selvfølgelig for at udnytte de hajer, vi blev nødt til at aflive. Derfor har vi prøver med hjem af deres blod, maveindhold, tarmsystem, hjerne, øjne, lever, muskelvæv og meget mere, som folk står i kø for at få lov at undersøge,« siger han.

Dog står halvdelen af prøverne stadig i Grønland, da de havde så mange, at der ikke var plads til dem i den særlige cryobeholder, der sørger for de nødvendige 80 graders frost, som den slags prøver kræver. 

En ekstremt sløv haj

Forskerne vil blandt andet sætte elektroder på muskelvævet for at regne ud, hvor hurtigt hajen kan svømme, og om det i så fald passer med de observationer, forskerne har gjort ude på havet, fortæller John Fleng Steffensen.

»De bevæger sig nemlig så langsomt, at man tror det er løgn. Det er en ekstremt sløv haj. Når vi fanger dem og har den på siden af båden, bevæger de sig nærmest ikke, og når vi slipper dem løs, svømmer de meget langsomt væk.« 

grønlandshaj grønland

Verdens ældste hvirveldyr, grønlandshajen, er kendt for at være særdeles sløv – både i hastighed og opfattelsen. (Foto: Julius Nielsen, der fandt verdens hidtil ældste grønlandshval på en ekspedition i forbindelse med et studiejob i Grønland)

Ifølge forskeren passer den langsomme svømmestil godt med det kolde vand og hajens omdømme som ådselæder. Men så alligevel ikke.

»For i maven på den finder vi hele sæler, torsk og andet, der antyder, at den også selv kan fange bytte. Men hvordan den gør det, det ved vi stadig ikke,« siger han.

Det og mange andre spørgsmål håber forskerne nu på at kunne rykke nærmere et svar på i den kommende tid, hvor de analyserer de nye satellitdata og prøver.

Sådan fanger du en grønlandshaj

  1. Tag en meget stor fiskekrog, cirka 15 cm lang.

  2. Skaf et sælhovede, gerne halvråddent og meget gerne blodigt. Fisk går også an. Slædehund duer ikke.

  3. Find et forfang til krogen, der kan holde til gebisset, det vil sige en stålkæde på 1 cirka meter.

  4. Forbered ti af disse kroge og bind dem på en 100 meter lang bundline.   

  5. Bind linen på en endnu længere line, der forbinder bundlinen med båden og kast det hele ud på 200 til 1000 meters dybde.

  6. Afmærk stedet med en bøje, som med lidt held ikke bliver ført væk af havisen.

  7. Vent i 12 til 24 timer.

  8. Måske har du fanget en grønlandshaj.

Professor John Fleng Steffensen slår fast, at han ikke opfordrer folk til selv at give sig i kast med grønlandshajfiskeri, da forskerne gerne vil passe på bestanden. Hajen er dog ikke fredet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk