Video: Forskere giver blæksprutter 3D-briller på for at teste deres syn

Forskerne gav blæksprutter 3D-briller på for at teste, hvordan de bedømmer afstanden til deres bytte. (Video: The Guardian)

Forskerne gav blæksprutter 3D-briller på for at teste, hvordan de bedømmer afstanden til deres bytte. (Video: The Guardian)

Kilde: 
09 januar 2020

Hvordan undersøger man marine bløddyrs evne til at afstandsbedømme et potentielt bytte? 

Ved at indrette en undervandsbiograf og træne blæksprutter i at svømme rundt med 3D-briller, således at man kan teste deres syn.

Og det er netop, hvad forskerne bag et nyt studie har gjort, skriver The Guardian.

Ifølge det britiske medie fandt forskerne, at blæksprutter tilpasser et angreb efter, hvor langt væk et – i dette tilfælde virtuelt – bytte (en reje) er. 

LÆS OGSÅ: Blæksprutter har 9 hjerner

Forskerne har undersøgt den proces, der kaldes samsyn (den måde, øjnene arbejder sammen på) – også kaldet stereopsis. En funktion i hjernen, der samler synsindtryk til ét samlet billede.

Og blæksprutterne bruger altså en form for samsyn, når de skal afstandsbedømme, selv om det er nogle andre neurale kredsløb, der er i spil, når det sker, end det er hos mennesker, skriver The Guardian på baggrund af studiet. 

Det nye fund overrasker forskerne, da blæksprutter noget usædvanligt har et 360-graders synsfelt ved at bevæge deres øjne uafhængigt.

»Hvis man holder billederne langt fra hinanden, vurderer blæksprutterne, at rejerne virkelig er tæt på, og de trækker sig lidt tilbage og prøver at skyde deres tentakler lige foran dem. Men hvis du vipper billederne rundt og får rejerne til at se ud, som om de er bag skærmen, svømmer de lige ind i det,« fortæller Trevor Wardill, der neurobiolog på Cambridge University og har ledet studiet, til The Guardian.

Forskerne arrangerede udstyret således, at blæksprutterne - med 3D-briller på - så rejer bevæge sig foran dem i forskellige positioner ved hvert øje.

Samme teknik anvendes, når man giver 3D-film deres skarphed, hvor hjernen kombinerer billederne til ét og bruger såkaldt triangulering til at finde ud af, hvor tæt objektet er på, skriver The Guardian. Triangulering er en proces, hvor man ved at måle afstand og vinkel fra to kendte positioner er i stand til at bestemme positionen af en tredje.

LÆS OGSÅ: Drømmer denne blæksprutte virkelig?

Men hvordan får man egentlig sat et par 3D-briller på en blæksprutte?

Det var den største udfordring ved studiet. I første omgang limede forskerholdet 3D-brillen fast til blæksprutten, men det var ikke en optimal løsning.

Faktisk viste det sig, at træning var vejen frem. 

Gennem flere træningssessioner vænnede blæksprutterne sig nemlig til undervandsbiografen og 3D-brillerne, som fremkaldte bløddyrets favoritsnack: Rejer.

Studiet er udgivet i Science Advances.

LÆS OGSÅ: Forskere protesterer: Derfor bør vi absolut ikke opdrætte blæksprutter​

LÆS OGSÅ: Forsker: Dyr har også følelser​

LÆS OGSÅ: Blæksprutten er Jordens rumvæsen

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.