Video: Blæksprutter slår på fisk, observerer forskere
led blæksprutte personlighed slår fisk jagt

Blæksprutter og fisk jager ofte sammen, og når det sker, er blæksprutten ikke for fin til lige at give sin makker én på sinkadusen, observerer forskere. (Foto: Shutterstock)

Blæksprutter og fisk jager ofte sammen, og når det sker, er blæksprutten ikke for fin til lige at give sin makker én på sinkadusen, observerer forskere. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 december 2020

Fisk og blæksprutter samarbejder ofte om at fange bytte på bunden af oceanerne. Og når det sker, opfører blæksprutterne sig tilsyneladende ikke altid ordentligt.

Forskere har observeret blæksprutter lange tentaklerne ud efter fisk i otte forskellige tilfælde. Slagene blev uddelt i det Røde Hav mellem Israel og Egypten i 2018 og 2019. Det skriver Gizmodo.

»De mange observationer, der involverede forskellige blæksprutter i forskellige situationer, tyder på, at slagene har en konkret funktion i interaktionerne [mellem arterne],« skriver forskerne fra Max Planck Institute of Animal Behavior og University of Lisbon, ifølge Gizmodo.

Forskellige arter samarbejder ofte om at fange bytte. Præriehunde og grævlinge, for eksempel. Eller havaborrer og ål, skriver Gizmodo.

Det gælder også blæksprutter og fisk. Fiskene er 'svømmende jagthunde', der gestikulerer til blæksprutterne, når de sporer sig frem til bytte på havbunden.

De agile blæksprutter sætterså  ind. Med deres lange fangearme er det muligt for dem at nå helt ind mellem sten eller koralrev efter de uheldige byttedyr, der bliver delt mellem fiskene og sprutterne.

Her bruger blæksprutterne altså vold til at sikre sig, at byttet deles ligeligt mellem jagt-holdet, skriver Gizmodo.

Men i nogle tilfælde tror forskerne, at blæksprutterne bare slår fiskene, fordi de otte-armede væsner har en træls personlighed. Selvom der ingen føde er i nærheden, får fiskene indimellem alligevel én på hovedet – tilsyneladen fordi blæksprutterne er trodsige.

Studiet er udgivet i Ecology.

 

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.