Igen i år er Den Danske Naturfond og Statens Naturhistoriske Museum gået sammen om at afholde konkurrencen Danmarks Bedste Naturfoto.
Konkurrencen handler om at »sætte fokus på, hvor stor mangfoldigheden i den vilde danske natur faktisk er«, fortæller formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, ifølge en pressemeddelelse.
Bengt Holst udgør sammen med den prisvindende naturfotograf Mogens Trolle dommerpanelet i årets konkurrence, og blandt de næsten 1.000 indsendte billeder var der ifølge Trolle mange skjulte perler, »som afspejler bredden og kvaliteten inden for dansk naturfotografering«.
Nu er stemmerne imidlertid talt op, og Danmarks Bedste Naturfoto 2022 er fundet!
Blandt næsten 1.000 indsendte billeder har de to dommere fundet det bedste i fire forskellige kategorier; Arter, Landskaber, Den kreative og Unge fotografer. Og så var der ét af disse fire, der blev kåret som Danmarks Bedste Naturfoto 2022.
Årets vinder: Singing in the rain
En brølende kronhjort i silende dansk regn, fanget af Emil Poulsens kameralinse i Dyrehaven nord for København.
Det var dette billede, passende navngivet 'Singing in the rain', der tog hovedprisen ved årets prisuddeling. Fotografiet vandt desuden i den ene af de fire hovedkategorier, Arter.
Men det er ikke tilfældigt, at Emil Poulsen var i Dyrehaven den dag, og han var der heller ikke på trods af vejret - han var der på grund af det:
»Hver gang det værste vejr slår til, så hopper jeg i gummistøvlerne og begiver mig ud i det. Der er ingen undskyldninger, når det er de unikke billeder, man jager,« fortæller fotografen om baggrunden for billedet.
I håbet om at få et glimt af de sky handyr traskede Emil Poulsen således jævnligt rundt i regnvåde skove, og da han så »denne basse«, kastede han sig straks ned i det gennemvåde græs.
Kort efter var der så meget vand i kameralinsen, at fotografen måtte afbryde sin aftentur - men ikke før, at han havde fået tre billeder i kassen, hvoraf det ene er dette sceniske mesterværk.
Landskaber: Blæs mig i gang
Havet omkring Danmark, og særligt den jyske vest- og nordkyst, har i århundreder inspireret kunstnere.
Det har uden tvivl noget at gøre med de ikoniske klitter, det brusende vesterhav og det helt særlige lys over kystlinjen - alle tre elementer, der er indfanget med største omhu på dette billede, der løb med prisen i kategorien Landskaber.
Det på én gang barske og betagende motiv blev fanget af Tommy Hjortkær Hansen, der en tidlig morgen var ude ved Vesterhavet lidt syd for Thorsminde. Det var ifølge fotografen en »kold og blæsende tur«, der ikke gav meget, før han på vej tilbage til sin bil fik øje på dette motiv. Ved hjælp af en særligt vid linse formåede fotografen at fange både den tusmørke himmel i vest og de gyldne, ulmende skyer i øst.
Selv mener Tommy Hjortkær Hansen, at det er mågerne, der fuldender billedet.
Den kreative: Spor i himlen
Det ligner lyngplanter - eller røg - eller måske fletninger - det ligner i hvert fald ikke gæs, som vi ser dem mest.
Men det er gæs! 138 billeder taget henover 11 sekunder, der med lidt fotomagi afslører gæssenes vej fra landjorden, over himlen og videre ud mod horisonten bag kameraet.
Fotograf Steffen Faisst fortæller, at hver 'tråd' dækker over en enkelt gås, og dens 'rejse' henover de få sekunder, hans fangede billedet.
»For at synliggøre fuglenes spor i himlen er jeg - inspireret af den catalanske fotograf Xavi Bou - begyndt at skyde serier af eksponeringer,« forklarer Steffen Faisst.
Billedet af gæs, der letter over Tissø på Sjælland, løb med sejren i kategorien Den kreative - og velfortjent, må man sige.
Unge fotografer: Nyudklækket gråand-ælling med vanddråber i fjerene
På konkurrencens egen hjemmeside bliver denne ælling kaldt »uimodståelig«, og det er vist det mest rammende ord.
Ællingen er få timer gammel og udødeliggjort af den kun 17-årige Mikkel Thorngreen, der løb med sejren i kategorien Unge fotografer.
Interessen for fotografi oprindt på en safaritur i Tanzania, og siden har den unge fotograf brugt meget af sin tid på at fange naturen i sin rå skønhed.
»Jeg har fået utrolig mange gode naturoplevelser ved at tilbringe al den tid i skoven sammen med dyrene. Især vores fantastiske fugleliv har jeg fotograferet og sat mig ind i, men også råvildt, ræve og grævlinge har jeg løbende fulgt og fotograferet,« fortæller Mikkel Thorngreen til Statens Naturhistoriske Museum.
Dommerne lagde særlig vægt på vanddråberne, som fotografen har formået at få med i det enkle, ekstremt nuttede nærbillede.
Bjergtagende dansk natur - se alle finalisterne
Du kan opleve både vinderbillederne og de andre vilde finalebilleder på Zoologisk Museum i København, hvor de er udstillet fra 5. juli til 25. august.
Hvis du ikke kan vente, kan du også gå på opdagelse i galleriet med de øvrige finalister hér.