Verdensrekord: Nyopdaget elektrisk ål giver det kraftigste stød af alle dyr

Siden den elektriske ål blev opdaget for godt 250 år siden, har man troet, at det var én art. Nu har forskere opdaget tre nye elektriske ål, hvoraf den ene er det dyr i verden, der har mest volt i sig. (Foto: Shutterstock) 

Siden den elektriske ål blev opdaget for godt 250 år siden, har man troet, at det var én art. Nu har forskere opdaget tre nye elektriske ål, hvoraf den ene er det dyr i verden, der har mest volt i sig. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
11 september 2019

860 volt.

Så meget spænding kan den elektriske ål, der går under navnet Electrophorus voltai (eller bare  E. voltai) producere.

Til sammenligning findes der 230 volt i en normal dansk stikkontakt.

E. voltai er netop blevet opdaget i Amazonas, og det er det dyr i verden, der giver kraftigst stød overhovedet, skriver Gizmodo.

LÆS OGSÅ: Av! Se vildt forsøg med elektrisk ål - nu med ægte arm

Den elektriske ål er blevet opdaget af et forskerhold af amerikanske og brasilianske biologer, der har beskrevet den i et nyt studie.

Opdagelsen er ikke kun vild, fordi ålen slår en verdensrekord. 

Forskere har, siden elektriske ål første gang blev beskrevet af den svenske videnskabsmand Carl von Linné for 250 år siden, haft en forestilling om, at den elektriske ål er én enkeltstående art, men biologerne bag den nye opdagelse har faktisk fundet hele tre nye arter. 

Arterne har de kaldt for Electrophorus voltai, Electrophorus electricus og Electrophorus varii.

Her ses de tre nye arter i profil. Som det ses er E. voltai i stand til at producere mere spænding end de to andre arter. (Unexpected species diversity in electric eels with a description of the strongest living bioelectricity generator)

Opdagelsen giver anledning til at tro, at der er en enorm biodiversitet i områder som Amazonas, der endnu ikke er blevet opdaget, skriver hovedforfatteren bag studiet, ph.d. David de Santana, som forsker ved National Museum of Natural History i Washington, til Gizmodo i en mail. 

David de Santana og hans kolleger har undersøgt 107 elektriske ål fra floder i den nordlige del af Amazonas. 

De tre nye elektriske ål, som de fandt, er svære at skelne fra hinanden i størrelse og form. Det er kun gennem en lidt forskellig hovedform, at forskerne har kunnet skelne dem fra hinanden. 

Til gengæld viser DNA-analyser, at de tre ål genetisk set er meget forskellige. Faktisk er deres DNA mere forskellig end menneskers og chimpansers, selvom de elektriske ål i vores øjne nok ser mere ens ud. 

LÆS OGSÅ: Kan elektriske ål lave alternativ energi?

James Albert, professor i biologi ved University of Louisiana, kalder ifølge Gizmodo det nye studie for et vigtigt stykke arbejde.

Han har ikke været involveret i studiet, men han understreger, at opdagelser som disse er vigtig viden i forståelsen af, hvordan vi bedst beskytter biodiversiteten i gigantiske naturområder som Amazonas.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

LÆS OGSÅ: Se elektrisk ål hoppe op af vandet i selvforsvar

LÆS OGSÅ: Elektriske ål lammer deres bytte på afstand

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.