Verdens hurtigste myre løber over 100 gange sin egen længde - på ét sekund
verdens hurtigste myre løber over 100 gange sin egen længde på et sekund

Sølvmyrens fart er sandsynligvis et resultat af den barske ørken, de lever i, hvor de risikerer temperaturer på op mod 60 grader celsius. (Foto: Shutterstock).

Sølvmyrens fart er sandsynligvis et resultat af den barske ørken, de lever i, hvor de risikerer temperaturer på op mod 60 grader celsius. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
17 oktober 2019

Sølvmyren fascinerer og overrasker - og det er ikke første gang.

Det lille insekt får allerede meget opmærksomhed for sin evne til at overleve under ekstreme temperaturer, og nu er tiden kommet til en anden overraskende evne: fart.

Sølvmyren har nemlig vist sig også at være verdens hurtigste myre, skriver DR

LÆS OGSÅ: Hvordan kan insekter overleve et smølfespark?

Et nyt studie, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Experimental Biology, har vurderet myren til at løbe 855 millimeter i sekundet. Det svarer til lidt over tre kilometer i timen.

Det virker ikke særligt imponerende, hvis man sammenligner med geparden, der har en topfart på 120 kilometer i timen.

Men alt er relativt, og myrens størrelse taget i betragtning, er det faktisk ret vildt. Den løber nemlig over 100 gange sin egen kropslængde på ét sekund. 

Det svarer til, at et menneske på 170 centimeter kan løbe mere end 600 kilometer i timen, skriver DR. 

LÆS OGSÅ: Myrer ser ud til at kunne bekæmpe plantesygdomme

Faktisk har sølvmyren kortere ben end andre beslægtede myrearter.

»Det undrer forskerne, for traditionelt set er lange ben et rigtig godt udgangspunkt, hvis du vil bevæge dig hurtigt,« siger professor Tobias Wang fra Zoofysiologi på Aarhus Universitet til DR.

Han fortsætter:

»Forskerne konkluderer, at den kan bevæge benene ekstremt hurtigt, hvilket kompenserer for de kortere ben.«

Sølvmyrens superfart skyldes sandsynligvis livet i den barske ørken, hvor den i middagsheden risikerer temperaturer på op mod 60 grader celsius.

Selvom den unikke myre er en af de mest varmeresistente landdyr, der findes, er det alligevel godt at kunne komme hurtigt ud til føden og hurtigt hjem igen.

LÆS OGSÅ: Sover myrer?

LÆS OGSÅ: De næste antibiotika-mirakler kan findes blandt myrer

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.