Verdens bedste mor? Gråsæler ofrer sig helt vildt for deres unger
gråsæl barn mor kærlighed amning

Når mor-sælen ammer sin hvalp, indtager den ingen føde i flere uger, men lader til gengæld ungen tømme sine kropsreserver fuldstændigt for næring, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Når mor-sælen ammer sin hvalp, indtager den ingen føde i flere uger, men lader til gengæld ungen tømme sine kropsreserver fuldstændigt for næring, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

15 maj 2020

Gråsæler (Halichoerus grypus)  er måske verdens bedste mødre.

Forskere er nået frem til dybere viden om, hvor langt moderkærligheden rækker for de bløde dyr, i de tyve dage hvor mødresælerne ammer deres hvalpe.

Det skriver University of Glasgow i en pressemeddelelse.

»Mødrene overfører enorme mængder er deres egen kropsreserver [til ungerne], inklusiv en tredjedel af deres egen kropsvægt, uden at indtage føde selv,« forklarer Professor i Naturhistorie Malcolm Kennedy i pressemeddelelsen.

 

Det placerer de grå hun-sæler helt på grænsen af at forgå af sult.

Men så stopper den ekstreme moderkærlighed også her. De udsultede modersæler forlader pludseligt deres unger på land, mens de selv glider tilbage i havet for at få noget at spise.

Herefter ligger ungerne i op til fyrre dage alene på land uden at indtage føde.

At de kan overleve den lange fasteperiode, skyldes moderens selvopofrelse. Og præcis hvad den indebærer, kan forskerne nu sige mere præcist.

De undersøgte fem skotske sæl-mødre og deres hvalpe fra fødsel til den ret brutale fravænning.

Her fandt forskerne, at mødrene igennem amningen skaber lagre i deres hvalpe fyldt med vitale næringsstoffer såsom aminosyrer og vitaminer, ifølge pressemeddelelsen.

Dette dræner hunsælerne, hvilket på sigt formodentlig får dem til at stoppe mælkeproduktionen, efterlade hvalpene og vende tilbage til havet, så de kan overleve opofrelsen og på sigt igen få hvalpe.

Studiet er udgivet i Scientific Reports.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.