Venus' skydække røber, hvad der gemmer sig nedenunder
Kilde: 
19 juli 2016

20 kilometer. Så tykt er laget af skyer rundt om planeten Venus - umiddelbart en stor forhindring, når man gerne vil vide, hvad der er nedenunder.

Men faktisk gemmer skyerne på en lang række informationer, der kan gøre os klogere på Venus' overflademiljø.

Det viser ny forskning, som for første gang kan påvise et direkte link mellem vejrforholdene omkring Venus, og udformningen af planetens overflade, skriver ESA (European Space Agency).

»Vores resultater viser, at alle disse aspekter, vindene, vandindholdet og skyernes sammensætning, på en eller anden måde er forbundet til de egenskaber, der kendetegner Venus' overflade,« siger Jean-Loup Bertaux, der er hovedforfatter til det nye studie, til ESA.

Han har sammen med sit hold af forskere studeret planeten gennem observationer fra ESA's satellit kaldet 'Venus Express'. Her har de, over en seks årig periode fra 2006-2012, holdt et skarpt øje med vejrmønstrene i det skyede miljø omkring Venus. 

Resultaterne viser blandt andet, at selvom Venus er meget tør, i forhold til Jorden, indeholder dens atmosfære en del vand i form af damp.

Særligt ét luftområde nær Venus' ækvator indeholder betydelige mængder af vand. Området ligger lige over en 4500 meter høj bjergtop, der er en del af bjergkæden Aphrodite Terra, og forskerne har derfor navngivet det fugtige fænomen 'Afrodites springvand'.

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Geophysical Research: Planets.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.