Vi forbinder ikke ligefrem Månen med en frugtbar planet med masser af vand. Men nyere studier viser, at der er mere vand deroppe, end man tidligere havde regnet med.
Og nu viser et nyt studie, at noget af det vand måske kommer fra Solen.
Det skriver ScienceAlert.
Vandet, som er blevet analyseret, kommer hverken fra søer eller floder, men derimod støv og klipper fra Månens overflade.
Det nye studie peger på, at det kan være resultatet af et bombardement af brint-ioner fra solvinde, der i sammenstødet med Månens overflade har bundet sig til mineraloxider, ifølge ScienceAlert.
Støvet, som blev analyseret i studiet, er blevet hentet fra Månen med det kinesiske rumfartøj Chang'e-5. Resultaterne fra studiet viser, at en betydningsfuld del vandet, der kommer fra solvinde, kan blive bibeholdt ved mellem og høje breddegrader på Månen, hvor der er lavere temperaturer.
Derfor mener forskerne bag studiet, at de polare regioner på Månen kan have mere vand fra solvinde, hvilket kan være nyttig information i planlægningen af fremtidige månemissioner.
Vi har tidligere på Videnskab.dk skrevet om forskere, som forestiller sig, at vand på Månen kan spaltes til ilt, som kan bruges til forbrænding i raketmotororer. På den måde kan Månen blive en slags tankstation for rumfartøjer, der skal på længere rejser til eksempelvis Mars.
Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.