Utroligt kloge krager bruger redskaber til at skaffe føde
Meget sjældne hawaiianske krager er hajer til at bruge redskaber, når de skal skaffe føde. Selv helt unge krager, der lever isoleret fra voksne krager, bruger naturligt pinde til at grave mad frem fra gemmesteder. Se hvordan i denne video.

To tropiske kragearter har nu tilsluttet sig den elite af dyr, der på omhyggelig vis er i stand til at bruge redskaber. Cirka 1 minut og 30 sekunder inde i videoen ser du, hvordan en krage knækker en pind over på midten, så den får den perfekte længde til at grave kød frem fra træstubben. (Video: Nature)

To tropiske kragearter har nu tilsluttet sig den elite af dyr, der på omhyggelig vis er i stand til at bruge redskaber. Cirka 1 minut og 30 sekunder inde i videoen ser du, hvordan en krage knækker en pind over på midten, så den får den perfekte længde til at grave kød frem fra træstubben. (Video: Nature)

Den sjældne hawaiianske krage med navnet '‘alalā' har nu tilsluttet sig en meget klog elite i dyreriget. Forskere har nemlig fundet ud af, at kragen er særdeles skarp til at bruge redskaber, når den skal skaffe føde.

Slægtningen 'Ny Caledonisk krage' (Corvus moneduloides) fra Ny Caledonien i Stillehavet har længe været biologernes yndling, da den med sine redskabsfærdigheder har vist, hvor kloge krager kan være.

Men nu giver den hawaianske krage (Corvus hawaiiensis) den kamp til stregen og tilslutter sig dermed den gruppe af under et dusin dyr, som, man ved, er i stand til at bruge redskaber.

»Jeg har studeret den Nye Caledoniske krage i over ti år, og i løbet af min forskning begyndte jeg at undre mig over, om Ny Caledonisk krage virkelig var den eneste kraveart, der naturligt bruger redskaber,« forklarer hovedforfatter af studiet Christian Rutz fra University of St Andrews i Skotland i videoen øverst.

Christian Rutz og hans kollegaer har publiceret deres resultater i tidsskriftet Nature.

LÆS OGSÅ: Krager lever et federe liv med redskaber

93 procent brugte spontant pinde som redskaber

Der er kun omkring 100 krager af arten ‘alalā tilbage i verden, og de lever alle i fangenskab på Hawaii for at undgå udryddelse.

krage hawaii redskaber intelligent dyr fugl føde

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor de to kragearter har udviklet den sjældne redskabsfærdighed. Men de tror, det kan have noget at gøre med, at de lever på fjerne, tropiske øer, hvor der ikke findes spætter og voldsomme rovfugle. (Foto: Ken Bohn, San Diego Zoo Global)

Forskerne fristede alala med små stykker kød gemt i huller og sprækker langt inde i træstubber – så langt, at næbbene ikke kunne nå.

Alle de 109 krager, der på undersøgelsens tidspunkt fandtes i fangeskab, blev testet.

»93 procent af alle fuglene begyndte spontant at bruge pinde som redskaber. Dette tyder på, at det er en færdighed, som hele arten har,« forklarer Christian Rutz til BBC News.

»De var utroligt omhyggelige i den måde, de håndterede pindene på – forkortede dem, når de var for lange og kasserede dem, hvis de ikke var tilfredse med dem,« fortsætter han. Se kragernes begavede brug af pinde og kviste i videoen øverst.

LÆS OGSÅ: Krager er klogere, end vi tror​

Selv helt unge krager har den sjældne færdighed

Forskerne blev særligt imponeret over de yngste fugle, der levede isoleret fra ældre fugle og derfor aldrig havde haft mulighed for at observere de voksne fugle eller for den sags skyld mennesker, der bruger redskaber.

Et separat eksperiment med de yngste fugle viste, at halvdelen af dem begyndte at bruge pinde.

Da Ny Caledonisk krage og hawaiiansk krage begge har udviklet sig på fjerne øer, tror forskerne, at der sker 'noget specielt' på disse øer, som driver evolutionen af denne yderst usædvanlige adfærd.

Det kan muligvis have noget at gøre med, at kragerne har bedre tid til at finde føde, da de ikke er truede af rovfugle.

Senere i år vil nogle af de sjældne hawaiianske krager blive sluppet fri, hvilket gør, at forskerne også kan undersøge kragernes brug af redskaber i det fri.

LÆS OGSÅ: Abemennesker brugte redskaber længe før mennesket​

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker