Utroligt: Forskere mener at have fundet verdens ældste fossilerede skov
fossiler træer verdens ældste skov urskov rodnet cairo new york

Her ses rodnettet fra den fossile skov i Cairo, New York. Nogle af rødderne er hele 11 meter brede. (Foto: Stein et al., Current Biology, 2019)

Her ses rodnettet fra den fossile skov i Cairo, New York. Nogle af rødderne er hele 11 meter brede. (Foto: Stein et al., Current Biology, 2019)

Kilde: 
06 januar 2020

Verdens ældste træer gemmer sig i et vidtstrakt fossilt rodnet i et nedlagt stenbrud i staten New York, USA.

Stenskoven blev fundet tilbage i 2008, og nu kan forskere fra Cardiff University i Wales endelig sige noget om, hvor banebrydende fundet egentlig er. Det skriver Science Alert.

»Når vi står her i stenbruddet, kan vi med vores fantasi rekonstruere den levende skov omkring os,« fortalte paleobotanist Christopher Berry fra Cardiff University i Storbritannien til Science Magazine. 

Træerne stammer tilbage fra den såkaldte devoniske periode og er hele 386 millioner år gamle.

På det tidspunkt var der endnu hverken fugle eller andre større dyr. Skoven har mest været beboet af insekter, særligt tusindbensagtige væsener. 

LÆS OGSÅ: Sådan så verdens første blomst ud

Man har blandt træfossilerne indtil videre fundet tre træsorter, hvoraf arten archaeopteris med sine bregneagtige og behårede blade er den mest almindelige, mens cladoxylopsiderne med deres særegne, korte selleriagtige grene og hule rødder har været synlige som tårne over urskoven.

De strakte sig nemlig hele ti meter op i luften.

I fossilskoven findes desuden en tredje sort, der endnu ikke er blevet identificeret.

Fælles for alle tre sorter er, at de har reproduceret sig selv ved hjælp af sporer og ikke ved at kaste frø. Altså, helt som svampe gør i dag.

LÆS OGSÅ: Ældste fossiler på Jorden giver håb om at finde liv i universet

Indtil videre har forskerne fra Cardiff University kortlagt 3.000 kvadratmeter af urskoven, hvor man også har fundet fiskefossiler.

Dette antyder, at skoven blev udryddet af en oversvømmelse - men inden ændrede den vores verden og forudsætningen for klodens mangfoldighed af liv. 

Studiet, der er publiceret i Current Biology, viser nemlig også, at træernes evne til at optage CO2 var med til at ændre Jorden, på en måde der kan have skabt forudsætningerne for det liv, der findes i dag.

Det skyldes blandt andet, at temperaturen faldt som følge af CO2-optaget.

LÆS OGSÅ: Ravfund: 100 millioner år gammel blomst fanget i sexscene

LÆS OGSÅ: Spektakulær opdagelse: Verdens ældste fossil af svamp fundet i Canada

LÆS OGSÅ: Dendrodatering: Sådan måler man alderen på et stykke træ

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.