Millioner af enorme termitboer opdaget i Brasilien: Kan ses fra rummet
termitboer brasilien

Rydning af skov i Brasilien har afsløret millioner af termitboer side om side. (Foto: Screenshot/video i den videnskabelige artikel)

Kilde: 
20 november 2018

De dækker et område på størrelse med Storbritannien, der er cirka 200 millioner af dem, de kan ses fra rummet, og stort set ingen ved, at de er der.

Termitboer i Brasilien er nu blevet tegnet ind på landkortet, efter forskere har sat fokus på en stor gruppe 'høje', som har været godt skjult af såkaldt Caatinga-skov.

Det skriver Science Alert

Højene, som egentlig er termitboer, er cirka 2,5 meter høje og 9 meter i bredden, og der er millioner og atter millioner af dem i samme område.

skærm billede screenshot termitboer

Termitboerne set via satellitbilleder på Google Earth. Klik her for at se kortet interaktivt. (Foto: Screenshot/Google Earth)

Det var i 1980'erne, at biologen Roy Funch for første gang fandt frem til dem, efter skovrydning havde afsløret, at der faktisk var en del af de mærkelige høje, som lokale havde set, men ikke lagt meget tanke i.

»For mange var de der bare – naturlige formationer skabt af Gud, som altid havde været der. I den ufrugtbare, tørre region med kvægavl og små landbrug var der ikke meget tid til at spekulere over dem,« siger Roy Funch, der er biolog på Universidade Estadual de Feira de Santana i Brasilien, til Science Alert. 

I 2005 lavede Roy Funch så nogle beregninger og anslog, at der var 90 millioner termitboer i området, men det er nu blevet opjusteret til 200 millioner termitboer.

Det svarer til lige så mange kubikmeter jord, som der kan være i 4.000 Giza-pyramider.

I en ny artikel anslår Roy Funch med tre andre forskere, at højene blev 'bygget' af termitterne for mellem 690 og 3.820 år siden, hvilket gør det til nogle af de ældste på Jorden. 

Artiklen om de nyeste informationer er udgivet i Current Biology. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.