Utrolige billeder: Nu kan du se verdens bedst bevarede pansrede dinosaur

Kom helt tæt på et af verdens mest enestående dinosaurfossiler, der nu er gjort tilgængeligt for offentligheden. (Video: Patryn World Latest News)

Kom helt tæt på et af verdens mest enestående dinosaurfossiler, der nu er gjort tilgængeligt for offentligheden. (Video: Patryn World Latest News)

17 maj 2017

Et af verdens mest enestående dinosaurfossiler er nu gjort tilgængeligt for offentligheden. 

Det drejer sig om fossilet af den 5,5 meter lange og 110 millioner år gamle nodosaur, der er blevet udstillet som hovedattraktionen i en ny udstilling på Royal Tyrrell Museum i Alberta, Canada, skriver nationalgeographic.com

Fossilet er ekstremt rigt på detaljer og rangeres som verdens mest velbevarede fossil af en pansret dinosaur.

Dermed er det i den absolutte top blandt verdens mest velholdte dinosaurfossiler overhovedet. 

»Det er ikke bare et skelet, men en dinosaur, som den faktisk har set ud,« fortæller Caleb Brown, der er palæontolog og postdoc ved Royal Tyrrell Museum, til nationalgeographic.com.

Nodosaurens ydre skal er i så god stand, at det kan være svært at tilkomme dets skelet på andre måder end gennem skanninger. (Foto: Royal Tyrrell Museum)

Fossilets panser, hud og skelet er i så god stand, at det på sigt kan blive et problem for forskerne, der kan få svært ved at komme ind og lave undersøgelser på skelettet uden at ødelægge den ydre skal. 

 

Det blev fundet ved en tilfældighed af nogle minearbejdere i det vestlige Canada for seks år siden. Efter opdagelsen blev det med stor forsigtighed hugget fri af de massive sten og siden da undersøgt og efterbehandlet. 

Forskere mener, at nodosauren er druknet i en flod for senere at være blevet opslugt af en muddersump af oliesand, hvis mineraler har holdt kadaveret intakt. 

Nodosauren er en hel ny dinosaurart, der er tæt beslægtet med ankylosauren - den velkendte planteæder med det pigbesatte panser og den kølle-lignende hale.

Du kan se det enestående dinosaurfossil i en imponerende 3D-gengivelse på nationalgeographic.com.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.