Unik mulighed for stjerneskuere: Sjældent fænomen begynder i dag
planter linje sjælden astronomi stjerner skue guardian

Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn vil stå på linje over den næste måned. (Illustration: Shutterstock / NASA)

Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn vil stå på linje over den næste måned. (Illustration: Shutterstock / NASA)

Kilde: 
03 juni 2022

Fra i dag - fredag 3. juni 2022 - og en lille måned frem kan man, hvis man enten er rigtig sent oppe eller står rigtig tidligt op, være så heldig, at se et yderst sjældent syn.

De fem af Solsystemets planeter, der er synlige med det blotte øje, vil stå på linje lige før daggry—i ‘korrekt’ rækkefølge alt efter deres respektive afstand til Solen.

Det skriver The Guardian.

Det er første gang siden december 2004, at det sker - og fænomenet vil også kunne opleves i Danmark i østlig-sydøstlig retning. Men man skal være vaks:

De lyse morgener gør stjernerne svære at se, og de kommer til at ligge lavt over horisonten,  men det skulle blive lettere at se senere på måneden. 

Ifølge Greenwich-astronom Greg Brown, som The Guardian har talt med, vil Venus og Jupiter være lettest at se: Venus stiger over horisonten omtrent klokken 4 dansk tid, og Jupiter (sammen med Mars) cirka klokken 3.

Saturn stiger over horisonten allerede klokken 1 i nat, og vil være på himlen længst. Merkur, derimod, er mere tricky: Planeten kniber sig over horisonten cirka klokken 4.45, men bliver hurtig overhalet af Solen.

»Din eneste chance for at se alle fem planeter er i et snævert tidsrum, efter Merkur er steget, men før Solen gør,« lyder det fra Greg Brown til The Guardian.

Selvom det ikke er nødvendigt for at beundre synet, kan man bruge hjælpemidler, hvis man har dem.

»En kikkert eller et teleskop vil formentligt være nok til at overvinde tusmørket, når det kommer til de svagere planeter, men vær især forsigtig med Merkur,« anbefaler han.

»Vær sikker på, at Solen er under horisonten, så du undgår at se direkte på den ved et uheld, hvilket vil være meget farligt for øjnene.«

Fra 24. juni vil det også være muligt at se Månen mellem Venus og Mars.

Vi håber på klare nætter herfra.

En simulation af, hvordan det vil se ud lørdag 4. juni ved femtiden om morgenen. (Illustration: Stellarium Web)

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.