Ung dansker vinder EM i videnskab: Konrads metode kan brødføde astronauter
konrad basse fisker

Ud over æren for at have vundet førstepladsen bliver Konrad Basse Fisker også tildelt 7.000 euro, godt 50.000 kroner, og en billet til Nobel-ugen i Stockholm til december. (Foto: Astra, Det Nationale Naturfagcenter)

Ud over æren for at have vundet førstepladsen bliver Konrad Basse Fisker også tildelt 7.000 euro, godt 50.000 kroner, og en billet til Nobel-ugen i Stockholm til december. (Foto: Astra, Det Nationale Naturfagcenter)

Kilde: 
21 september 2022

EU Contest for Young Scientists, den største konkurrence for unge forskere i Europa, blev i år afviklet for 33. gang. Det var med deltagelse af 19-årige Konrad Basse Fisker, der endda endte med at løbe med sejren.

Konrad vandt konkurrencen med et projekt, der handler om at ændre generne i spiselige alger for at beskytte dem mod stråling. 

Det gør nemlig, at algerne vil kunne dyrkes på Mars og fungere som fødevare for de mennesker, der engang skal sendes på missioner til planeten.

Det skriver Unge Forskere i en pressemeddelelse.

Metoden går kort beskrevet ud på at kombinere alger med stort næringsindhold med et gen fra det mikroskopiske bjørnedyr. 

Det skulle gøre algerne modstandsdygtige over for Mars’ skadelige stråler og gøre dem i stand til at klare temperaturer ned til 140 minusgrader.

Bjørnedyret er et exceptionelt hårdført dyr, der kan overleve i usædvanligt ekstreme miljøer. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her.

Samtidig rummer algerne også vigtig næring såsom omega 3-fedtsyrer, som vi normalt får fra fisk. Metoden kan derfor vise sig at blive vigtig for astronauter, der en dag skal besøge Mars.

konrad vinder prisen

Konrad Basse Fisker får her overrakt førstepræmien til årets EEU Contest for Young Scientists, der blev afholdt i Leiden, Holland. (Foto: Astra, Det Nationale Naturfagcenter)

Juryen var ikke i tvivl om, at Konrad skulle vinde konkurrencen. De beskrev hans idé som fantastisk, innovativ og kreativ.

 »Og så udviser han stor viden og en super selvsikker præsentation. Jeg og resten af juryen glæder os til at følge Konrad og hans videre arbejde,« siger jurymedlem Peter Celec, der er leder på Institute of Molecular Biomedicine på Comenius University i Slovakiet.

jso

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.