Ulven er svømmet fra Jylland til Fyn - eller løbet over broen
08 marts 2017

Fundet af et rådyr, der er blevet bidt ihjel, kan være bevis for, at ulven er kommet til Fyn.

Det døde dyr, der blev fundet af frivillige fra netværket Ulvetracking Danmark, havde bidemærker på halsen, og efterfølgende analyser af spytprøver fra sårets overflade samt en kødprøve fra biddet, foretaget af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum, viser, at der blandt andet er tale om DNA fra en ulv. Det skriver Københavns Universitet.

Faktisk kan ulven have været på Fyn længe. Allerede i efteråret 2015 begyndte fynboer at kontakte Ulvetracking Danmark med beretninger om at have set en ulv. Et antal frivillige begyndte eftersøgningen i foråret 2016, og i dag ligger resultaterne af forskernes analyse altså klar: 

Spyttet på overfladen stammer fra to forskellige hunde, mens biddet indeholder tydelige spor af DNA fra ulv. 

Lektor Anders Johannes Hansen fra Statens Naturhistoriske Museum, fortæller om det fynske fund af ulve-DNA. (Kilde: Statens Naturhistoriske Museum)

Lektor Anders Johannes Hansen fra Statens Naturhistoriske Museum kalder fundet »spektakulært«, fordi det er det første danske fund af ulve-DNA uden for Jylland. Af samme grund har de københavnske forskere gennemgået informationerne flere gange og diskuteret analyserne med forskere fra Aarhus Univeristet.

»Nu er vi sikre på, at resultatet ikke skyldes en fejl i laboratoriet. Dermed er den mest sandsynlige forklaring på, at vi har fundet DNA-spor fra ulv i biddet, at der har være en ulv på Fyn sidste forår,« forklarer han.

Fundet er en vigtig del af den samlede viden om, hvad det vil sige at have ulve i Danmark, og forskerne bag DNA-analysen understreger, at input fra offentligheden og samarbejdet med de frivillige, der samler spor, er afgørende for at skaffe data om ulvens indvandring og forvaltning. 

På Fyn har Ulvetracking Danmark filmet en såkaldt overflyvning, som du kan se her. Den viser området, det døde rådyr blev fundet i.

I alt er forekomsten af tre hanulve blevet dokumenteret i Jylland, og forskerne ved endnu ikke, om DNA-sporet på Fyn matcher en af disse.

Når de finder ud af det, mangler de kun at finde svar på, hvordan ulven er kommet over Lillebælt. Det er muligt, at den ganske enkelt er løbet uset over en af de to broer, der forbinder Jylland og Fyn, men måske er det mere sandsynligt, at den er svømmet.  Ulven er nemlig en dygtig svømmer, der kan svømme op til 13 km.

Tanken om, at der lever vilde ulve i Danmark kan virke skræmmende, men virkeligheden er ikke nær så farlig. Professor Carsten Rahbek fra Statens Naturhistoriske Museum fortæller i denne video, hvad vi ved om ulve, og ellers kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du bliver angrebet af en ulv.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.