Ugens podcast: Sådan har klimaforandringer påvirket årets hedebølge
To førende klimaforskere giver en forklaring i denne uges podcast.
Klima CO2-udledning modeller estimater global opvarmning temperaturstigninger

I Danmark viser analyser af mere end 140 års temperaturmålinger, at vi som følge af global opvarmning har flere dage med hhv. ekstrem varme og kulde end tidligere. (Foto: Shutterstock)

I Danmark viser analyser af mere end 140 års temperaturmålinger, at vi som følge af global opvarmning har flere dage med hhv. ekstrem varme og kulde end tidligere. (Foto: Shutterstock)

Tørke og hedebølge. Gult udpint græs og sveddrivende armhuler.

Videnskab.dk’s podcast gør comeback efter en varm sommer, der har fået en hær af forskere og medier til - endnu engang - at råbe vagt i gevær og sætte fokus på klimaets tilstand.

Ifølge klimaforskere er det interessante spørgsmål ikke, ‘om’ klimaforandringerne har været skyld i hedebølgen. Det er langt mere spændende at spørge, ‘hvordan’ klimaforandringerne har påvirket hedebølgen. Så det gør vi.

Lyt med i denne uges podcast, hvor vi tager temperaturen på klimaet.

Varm atmosfære giver ekstremt vejr

Vi har blandt andet hevet klimaforsker og professor i klimafysik på Niels Bohr Institutet Jens Hesselbjerg Christensen med ud i den bagende sol til en snak om vejr og klima.

»Jeg kan godt nyde sommeren, men det er lidt svært ikke at tænke på klimaet, for det hænger sammen med, at klimaet er under forandring,« fortæller han og uddyber:

»Når atmosfæren er blevet varmere, er der mere energi i atmosfæren, molekylerne bevæger sig hurtigere, og det gør alt andet lige vejret mere ekstremt.«

John Cappelen, seniorklimatolog på Danmarks Meteorologiske Institut giver også sin meteorologiske forklaring på, hvorfor det varme vejr har været fastlåst i Danmark siden maj.

Lyt til hele podcasten foroven.  

Sø på Mars, elfenbenshandel og ånden i glasset

Vi skal naturligvis også have et nyhedsoverblik sammen med nyhedsredaktør Jonas Salomonsen, der runder følgende historier fra sommeren:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.