Udlandet opdager dansk vikingeborg
»Incredible« og »impressive«: Vikingeborgen Borgring syd for Køge er blevet berømt i udlandet.
Vikingeborg borgring køge udenlandske medier

Britiske The Independent om vikingeborgen Borgring, der er blevet fundet i Danmark efter 1.000 år. (Foto: Independent.co.uk/Danmarks Borgcenter/screenshot)

Britiske The Independent om vikingeborgen Borgring, der er blevet fundet i Danmark efter 1.000 år. (Foto: Independent.co.uk/Danmarks Borgcenter/screenshot)

De seneste par måneder har vi på Videnskab.dk skrevet flere historier om den nyopdagede vikingeborg Borgring syd for Køge.

Vi har blandt andet fortalt om: 

  • Et smykke, der kan have tilhørt Harald Blåtands troldkvinde
  • Hvordan et stykke egetræ har hjulpet arkæologerne med at fastsætte borgens alder
  • Og vi har endda lavet en reportage, hvor du kan komme med arkæologerne på arbejde.

Og nu har udlandet altså også opdaget, at der er sket et stort arkæologisk fund i Danmark.

Medier fra blandt andet USA, Storbritannien og Portugal har nemlig skrevet om den danske vikingeborg, og de er vilde med fundet.

udgravning vikinger borgring

Billede af arkæologernes arbejde fra udgravningen af Borgrings nordport. (Foto: Charlotte Price Persson)

Verdens største videnskabsmedier

Amerikanske Science Magazine har for eksempel lavet en Q&A med Søren Michael Sindbæk, der er en af forfatterne bag en videnskabelig artikel om vikingeborgen, publiceret i tidsskriftet Antiquita tidligere i august. 

Science Magazine spørger ham blandt andet, hvordan det kan være, det har taget os så lang tid at finde vikingeborgen, når den nu har ligget der i mere end 1.000 år.

»Landbrugsaktiviteten i området har været ekstremt ødelæggende. I hundredvis af år gennem middelalderen pløjede og jævnede bønder jorden på marken,« forklarer han blandt andet til Science Magazine.

Et andet medie, der har skrevet om fundet, er britiske 'I Fucking Love Science', der har mere end 25 millioner følgere på Facebook.

»Utrolig vikingefæstning opdaget i Danmark« lyder titlen på deres artikel, som er blevet liket mere end 27.000 gange på det sociale medie.

'I Fucking Love Science' har lavet dette opslag på Facebook. 

»Dansk kulturarv på verdenskortet«

Den portugisiske nyhedsside AEIOU's aktualitetsunderside ZAP skriver: 'Vikingeslot afdækket i Danmark efter 1.000 år.' 

Og det britiske onlinenyhedsmedie The Independent skriver: 'Borgring: 1.000 år gammel vikingefæstning opdaget i Danmark.'

lidar borgring vikinger måling

Geofysiske undersøgelser, såkaldt LIDAR-kortlægning og små udgravninger førte for nogle år siden til, at man opdagede Danmarks femte vikingeborg, Borgring. (Foto: Goodchild et al./IFLScience.com)

The Independent har i sin version interviewet Torben Dehn, der er specialkonsulent ved Kulturstyrelsen, og han sætter blandt andet ord på, hvilken kulturel betydning fundet har fået med al den opmærksomhed:

»Det har virkelig været en opdagelse, der har sat dansk kulturarv på verdenskortet,« siger han ifølge The Independent

I Danmark er der tidligere blevet fundet fire andre vikingeborge, men det er mere end 60 år siden, man sidst fandt en, og derfor vakte det ekstra stor opsigt, da man i 2014 opdagede vikingeborgen ved Køge, der fik navnet Borgring.

De danske arkæologerne, der har stået bag udgravningen, mener, at Borgring blev bygget af Harald Blåtand, da han var konge af Danmark i årene 958 til senest 987, hvilket betyder, at borgen er over 1.000 år gammel.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk