Formodet uddød koral er fundet i live på havets bund
Koral Havets Bund Uddød

Forskere har til deres store overraskelse genopdaget en koral, som man troede for længst var uddød. (Foto: Zapalski et.al / Palaeogeography - Palaeoclimatology - Palaeoecology).

Forskere har til deres store overraskelse genopdaget en koral, som man troede for længst var uddød. (Foto: Zapalski et.al / Palaeogeography - Palaeoclimatology - Palaeoecology).

Kilde: 
17 maj 2021

Da forskere fandt søliljer med koraller boende på sig ud for Japans kyst, fik de sig formentlig en stor overraskelse.

Forskere troede nemlig, at den lille koral var uddød, og derfor vækker opdagelsen stor glæde, skriver DR.

»Det er fascinerende, at de har fundet dem. Det er ret sjældent, man finder eksempler på dyr, der stort set ikke har forandret sig i 300 millioner år. Her er der endda tale om en ældgammel adfærd, der er blevet bevaret,« siger Jakob Vinther, der er palæontolog og forsker i fortidens dyreliv ved University of Bristol, til DR.

For 300 millioner år siden hægtede koraller sig på andre dyr som søliljer og søanemoner. Søliljer (Crinoidea) opstod for omkring 480 millioner år siden og var meget udbredte i verdenshavene frem til for 248 millioner år siden, skriver DR.

Dyret har fem arme og en stilk, der typisk sidder fast i havbunden, så den kan holde fast. Ved hjælp af fimrehår på armene og slim kan den indfange plankton.

Korallen Abyssoanthus, som man ikke troede fandtes længere, kan ikke nå sin mad på egen hånd, og derfor hægter den sig fast på en sølilje, skriver DR.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Palaeogeography, Palaeclimatology, Palaeoecology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.