Tusindvis af ’penisfisk’ skyllet op på strand
Det er hverken en penis eller en fisk. Det er orme, og man spiser dem i Kina, forklarer danske forskere.
penisfisk urechis_unicinctus orm

Ja.. Det er en ordentlig kleppert! (Foto: Kate Montana/iNaturalist/CC BY-NC 4.0)

Ja.. Det er en ordentlig kleppert! (Foto: Kate Montana/iNaturalist/CC BY-NC 4.0)

Da indbyggerne nær Drake’s Beach nord for San Francisco i Californien stod op forleden morgen, var det et noget anderledes syn, der mødte dem på stranden.

Den normalt hvide sandstrand var dækket af noget, som mest af alt lignede tusindvis af små til store lyserøde penisser, der vred sig på stranden, mens sultne havmåger hakkede i dem.

Aftenen forinden havde der været en storm i området, og med sig havde stormen bragt disse finurlige pikkemænd, som mågerne mæskede sig i.

»Jeg gik langs stranden i omkring en halv time, og de var overalt. Der var havmåger hele vejen langs vandkanten, og de havde spist så meget (af de penislignende dyr, red.), at de dårligt kunne stå på benene,« fortæller en af beboerne i området, David Ford, til mediet Vice.

David Ford kontaktede en biolog i Bay Nature, som kunne fortælle, at de mange lyserøde penisser i virkeligheden er havorme, som ellers går under det populære navn ’penisfisk’.

Bay Nature har tweetet om penisdyr-massakren, hvor man kan se scenariet på stranden:

Det er hverken en fisk eller en penis

»Det er da sjovt, at den ligner en tissemand, men så er det heller ikke sjovere.«

Sådan siger professor Tobias Wang fra Institut for Bioscience – Zoofysiologi ved Aarhus Universitet, da Videnskab.dk fanger ham på telefonen for en snak om, hvad de penislignende dyr dog er for nogle skabninger.

Tobias Wang forsker i dyrefysiologi og har tidligere hjulpet os med at identificere dyr, der ligner det mandlige kønsorgan. Han fortæller indledningsvist, at navnet på penisfisken faktisk er helt skudt ved siden af, for det har ikke noget med hverken en fisk eller en penis at gøre.

I stedet er det en orm af en slags, som der findes 100-150 forskellige af i verden. Vi har faktisk én i Østersøen, som er i samme slægt, men en anden art.

LÆS OGSÅ: Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

Penisfisks slægtninge er giftige og grønne

Penisfisk er ikke den eneste art i gruppen Echiura.

Blandt dens mere eksotiske slægtninge findes en grøn variant, der har udviklet en gift, så rovdyr ikke spiser den.

De største af ormene kan blive op til 50 centimeter lange, men der er stor forskel på hanner og hunner. Hunnerne lever i havbunden og kan blive op til en halv meter lange, mens hannerne er i larvestørrelse – altså nogle virkelig små penis(fisk).

På engelske hedder ormene spoon worms (skeorme).

Kilde: Peter Funch

Penisfisk kan ikke svømme

At de lyserøde penisser vrider sig rundt på den californiske strand skyldes, at dyrene af en eller anden årsag er kommet ud af deres beskyttede bolig i havbunden, og da de ikke er de store svømmere, er de blevet skyllet op på land.

Tobias Wang kan forestille sig to scenarier, som kunne få penisfiskene til at forlade havbunden.

»Man kan forestille sig, at de har forladt sandlaget på havbunden på grund af iltmangel for at søge efter mere ilt andre steder, eller at en storm har hvirvlet sandbundet så meget op, at ormene er blevet revet ud af deres hjem. Tænker man på årstiden, formoder jeg, at det nok er stormen og bølgerne, som har tvunget ormene frem og op på stranden,« siger Tobias Wang.

Laver slim og spiser det igen

Det mere videnskabelige navn for penisfisken er Urechis caupos.

Ormen, der kan blive op til 25 centimeter lang, lever sit liv under havbundens sand og bygger et U-formet rør med en slags skorsten som indgang.

Når tidevandet stiger, fylder penisfisken indgangen med et net af slim og graver sig selv dybere ned i havbunden, alt imens den laver mere og mere slim hele vejen fra indgangen til sin mund.

Efterfølgende laver penisfisken nogle pulserende bevægelser med sine tre lag muskler, hvilket får vand med plankton, bakterier og andet snask til at flyde ind i tunnellen, hvor det sidder fast i slimnettet. Det ruller penisfisken efterfølgende sammen og sluger igen. Mums!

penisfisk urechis_unicinctus orm

Fra en anden vinkel. (Foto: Kate Montana/iNaturalist/CC BY-NC 4.0)

Ånder gennem anus

På engelsk hedder penisfisken faktisk også ’the inkeeper’ (kroværten), hvilket skyldes, at mange andre orme, krabber og rejer bor som logerende i tunnellen sammen med penisfisken.

»Det er jo nogle interessante orme, som er i familie med vores sandorme. Det kan man se på, at de har samme type larver. Så er ormen også sjov, fordi den ånder gennem anus. Den har nogle specialiserede muskler, som den bruger til at trække iltrigt vand ind i bagenden for derefter at pumpe det ud igen,« fortæller lektor Peter Funch fra samme institut som Tobias Wang.

»Man kender dem rigtig godt i forvejen. I Kina spiser man dem, så der kan man tit se dem på fødevaremarkedet.«

LÆS OGSÅ: Penis-orm er stamfader til næsten alle nutidens dyr

Har vigtig økologisk funktion

Når vi nu er færdige med at more os over, at penisfisk trækker vejret gennem røven, og at kineserne øjensynligt ynder at spise dem, kan Peter Funch endvidere oplyse, at ormene har flere vigtige økologiske funktioner.

  • For det første udgør de en vigtig fødekilde for leopardhajer, der har udviklet en teknik, hvor de suger ormene ud af deres huller.
  • Derudover lever penisfiskene tæt sammen på havbunden, og det gør, at de ændrer hele strukturen af sandlaget, så det ikke bare er et ensartet lag af sand, men i stedet indeholder flere økologiske nicher, som andre dyr kan leve i.

»Ellers ville eksempelvis krabber og rejer ikke kunne leve i tunneller 40 centimeter under havbunden,« siger Peter Funch.

På engelsk hedder penisfisken ’the inkeeper’ (kroværten), hvilket skyldes, at mange andre orme, krabber og rejer bor som logerende i tunnellen sammen med penisfisken. (Video: Zoo Animal Show)

LÆS OGSÅ: Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

LÆS OGSÅ: Fortidsmonster: Skræmmende penis-orm var kannibal

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk