Truede træarter er vigtige for økonomi og økosystemer
drageblodstræ sjældne træer

Det sjældne og udsatte drageblodstræ vokser på øgruppen Socotra, der tilhører Yemen og ligger i Det Indiske Ocean. (Foto: Shutterstock)

Det sjældne og udsatte drageblodstræ vokser på øgruppen Socotra, der tilhører Yemen og ligger i Det Indiske Ocean. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
12 september 2022

For mange af verdens arter af træer er der behov for, at vi gør noget nu, hvis træerne også skal eksistere i fremtiden. 

Sidste år kom vurderingen og advarslen fra forskere i State of the World’s Trees, som viste, at 17.500 træarter, hvilket er en tredjedel af alle verdens arter af træer, risikerer at uddø. I et nyt studie udfolder de samme forskere konsekvenserne ved tabet af arterne. 

Det skriver ScienceAlert. 

Studiets hovedforsker, Malin Rivers, der er chef for bevarings-prioritering hos Botanic Gardens Conservation International (BGCI), tegner et dunkelt billede: 

»Hvis vi ikke handler nu, går det ud over menneskeheden, vores økonomi og levebrød,« siger hun til The Guardian. 

BGCI arbejder globalt for at beskytte klodens plantearter og har 800 botaniske haver som medlemmer fordelt på 118 lande.

Problemet er, at vi er så afhængige af skoven og træerne. Vi får nødder, frugt og medicin derfra, samtidig med at 880 millioner mennesker bruger træ som brænde og varme. Derudover er mange organismer som planter og dyr tæt knyttet til bestemte arter af træer. De vil også være i risiko for at uddø, hvis træerne gør, fortæller forskerne, som er fra 20 forskellige lande. 

Malin Rivers og forskerne vil forsøge at få træerne til at fylde mere i klimadebatten for at undgå katastrofen.

Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift Plants, People, Planet. 

ldl

 

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.