Trækfugle smider flåter i din have
Hver solsort havde mere end én skovflåt på sig i gennemsnit, da danske forskere kiggede efter.
flåt skovflåt tæge haven fugle

De fleste synes nok, det er dejligt, at fuglene kommer tilbage. Men de efterlader altså flåter i din have, som de har haft med på rejsen, fortæller seniorforsker René Bødker. (Foto: Shutterstock.)

De fleste synes nok, det er dejligt, at fuglene kommer tilbage. Men de efterlader altså flåter i din have, som de har haft med på rejsen, fortæller seniorforsker René Bødker. (Foto: Shutterstock.)

Det er blevet forår. Solen står højere på himlen, og fuglene, der er kommet tilbage fra træk, pipper lystigt i trætoppe og buske.

Dejligt, tænker du måske. Men vent lige, til du hører, hvilke ubudne gæster de har med sig under fjerpragten.

I et nyt, dansk studie har forskere undersøgt 807 trækfugle, da de ankom til Danmark i foråret og efteråret 2016, og her fandt de sammenlagt 179 skovflåter. Det svarer til en flåt på næsten hver fjerde fugl. Flåter, som ender i haver og parker.

»Der er kommet mange flere flåter i Danmark, og det er ofte rådyrene, der bliver skældt ud. Men de har ikke noget at gøre med, at man kan finde flåter i parcelhuskvarterer og haver. Her er det trækfuglene, der er en stor del af årsagen,« siger René Bødker, der medforfatter på studiet og seniorforsker ved Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Studiet udkom for nylig i det videnskabelige tidsskrift Ticks and Tickborne Diseases.

LÆS OGSÅ: Første kort over flåter i Skandinavien: Blodsugerne flytter nordpå

Solsorten er skyldneren

Det er dog ikke alle trækfugle, der tager lige stor del i skylden.

Nogle fugle lander nemlig slet ikke på jorden, mens de er på træk, og derfor samler de ikke flåter op. Det gælder for eksempel rørspurven og løvsangeren.

Anderledes skyldige er nogle af de mest udbredte fugle i Danmark, solsorten, samt rødhalsen og rødstjerten.

»De største syndere er helt klart solsorten og rødhalsen. De havde i gennemsnit mere end en flåt hver,« siger Rene Bødker.

Faktisk sad alle de 179 flåter på blot 10,7 procent af fuglene. 

Solsorten havde dog kun flåter med sig om efteråret, så måske behøver du ikke frygte den allerede nu.

LÆS OGSÅ: Babesia: Overset flåtsygdom er langt mere udbredt end troet

Næsten halvdelen bar på borrelia

Inden du iklæder dig beskyttelsesdragt og går på solsortejagt i haven, skal vi måske lige berolige med, at haver og parker ikke ligefrem bugner med skovflåter.

Der er stadig en lav intensitet af flåter i forhold til i skovene, men studiet peger på, at det er en god idé at være opmærksom på flåtbid, selvom man kun har været i haven, fortæller René Bødker.

Forskerne bag studiet fandt nemlig, at 60,9 procent af fuglenes flåter var inficeret med mindst én sygdom, og at 36,9 procent bar på borrelia, der hos mennesker forårsager sygdommen borreliose.

Og jo flere timer, en flåt sidder, jo større er risikoen for infektion.

»At gå en tur i skoven giver stadig en langt højere risiko for flåtbid, men flåten i haven har måske en bedre chance for at blive siddende, fordi vi ikke er opmærksomme på, at der kan være flåter i haver,« siger René Bødker.

Sammen med rødhalsen og rødstjerten var solsorten en af de fugle, der bar på flest flåter. Hver solsort havde mere end én flåt i gennemsnit. (Foto: Shutterstock.)

Husk at tjekke børn og kæledyr

Kristina Persson, der er overlæge og lektor på Lunds Universitet, har læst det nye studie for Videnskab.dk.

Hun er ikke overrasket over mængden af flåter på fuglene, men hun er enig i, at vi måske skal være lidt mere opmærksomme, når vi har været i haven.

»Det er særligt børn, der kravler rundt i græsset, eller kæledyr som katte og hunde, der er udsatte,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Blodparasitter fundet i danske skovflåter

Studie: Flest smittede forår og efterår

Kristina Persson fortæller også, at det ikke altid er mængden af flåter, men manglen på opmærksomhed, der øger risikoen for borrelia.

I et amerikansk studie udgivet i det videnskabelige tidsskrift Healthcare i 2018, viste det sig nemlig, at selvom der er langt flere flåter om sommeren, så er der faktisk mange flere af dem, der bides i foråret og efteråret, som bliver smittet med borrelia.

I studiet havde forskerne gransket områder som parker, haver og legepladser.

Her var der om sommeren en tæthed af flåter på 26 flåter på 1.000 m2 om sommeren. Til sammenligning var tætheden på samme areal 0,2 flåter om foråret og 10,5 flåter om efteråret .

Til gengæld var smitteraten om efteråret 30-55 procent, og om foråret 37-66 procent, mens det til sammenligning var 20-28 procent om sommeren.

»Det havde været en medvirkende grund, at flåterne sad længere på personerne i foråret og i efteråret, og det skyldes sikkert, at man glemmer at kigge efter dem, når det ikke er sommer,« slutter Kristina Persson.

LÆS OGSÅ: Dansk satellit skal afsløre trækfugles mystiske rejser

LÆS OGSÅ: Sådan vinder vi krigen mod flåterne

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk