Territoriale dyr: Flodheste kaster med skidt og lort, hvis en fremmed kalder
Flodheste

Flodheste er mere fjendtlige, hvis de hører en flodhest fra en anden flok. (Foto: Shutterstock)

Flodheste er mere fjendtlige, hvis de hører en flodhest fra en anden flok. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 januar 2022

Et hold forskere har undersøgt, hvordan flodheste kommunikerer med hinanden. 

Og det viser sig, at lysten til at snakke afhænger af, hvem der kalder. For mens flodheste fra samme flok bruger lyde til at kommunikere med hinanden, kastes der med skidt og møg, når det gælder ‘fremmede’ flodheste. 

Sådan lyder konklusionen i studiet, hvor forskerne har kigget nærmere på flodhestenes højlydte hvæsen - som angiveligt lyder som en blanding mellem knurren og grin.

Det skriver The Guardian.

Skulle du være i tvivl om, hvordan flodheste lyde, kan videoen her være en hjælp: 

Video: Smitsonian Channel

Forskerne har optaget lyde fra en række flodheste, der befandt sig i fem forskellige flokke i Maputo-reservatet i Mozambique. Nogle af flokkene befandt sig i den samme sø og i nærheden af hinanden, mens andre befandt sig i en nabo-sø, skriver The Guardian. 

Forskerne afspillede derefter lydene for de forskellige flokke. I et af tilfældene modtog flokken lyden fra en flodhest, der var en del af samme flok, derefter fra en nabo-flok i samme sø, og til sidst fra en flok, der befandt langt væk og i en helt anden sø. 

Flodhestene reagerede ved enten at kalde tilbage, nærme sig lyden eller ved at kaste lort op i luften. Sidstnævnte var mere hyppigt, når kaldet kom fra en ‘fremmed’ flodhest, end når den kom fra en flodhest i samme flok eller fra en naboflok. 

Responsen var mere altså aggressiv, når lyden kom en mindre kendt flodhest, lyder det forskerne bag.

»Vores undersøgelse tyder på, at med flodheste opfattes ankomsten af et fremmed individ som mere truende, end hvis der er tale om en ‘nabo’,« skriver de i studiet, ifølge The Guardian. 

Denne fjendtlighed mellem flodheste, der er mindre bekendte med hinanden, viser ifølge Nicolas Mathevon, professor i dyreadfærd ved University of Saint-Etienne og medforfatter på studiet, først og fremmest, at flodheste er territoriale. 

Men også, at flodheste har en fin-tunet viden om stemmer fra flodheste omkring sig, og at denne viden kan hjælpe dem med at navigere i deres sociale netværk, forklarer Nicolas Mathevon til The Guardian. 

Viden om, hvordan flodheste interagerer med hinanden, kan i sidste ende have indvirkning på bevaringen af flodheste, der flyttes til andre områder.

Er det nemlig muligt at afspille ‘fremmede’ lyde fra en flodhest i god tid, inden den sendes til en ny gruppe, så den nye flok bliver bekendt med lyden, kan det være med til at reducere konflikter mellem flodhestene, konkluderer forskerne i det nye studie. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet Current Biology. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.