Teori: Små sorte huller støder muligvis ind i Jorden hvert årtusind

Annonce:

Tidligere på året fandt forskere ud af, at massevis af mikroskopiske sorte huller muligvis suser gennem universet.

De sorte huller skulle angiveligt ikke være større, end et simpelt punktum, men kunne veje ligeså meget som Månen.

Det lyder som science fiction, men måske er det ikke. Det skriver Business Insider.

Astronomerne er ved at løbe tør for muligheder, når det kommer til en forklaring på, hvad universet er lavet af.

De ved, at cirka 80 procent består af mørkt stof, som udøver en tyngdepåvirkning på de resterende 20 procent ‘normalt’ stof.

Men det mørke stof har været usynligt for massevis af eksperimenter i over 80 år.

Derfor er forskerne nu begyndt at overveje den skræmmende mulighed, at vi er omringet af utallige sorte huller, som blev formet ved universets begyndelse for 13,8 milliarder år siden.

Annonce:

»Vedrørende det mørke stofs partikler, er mulighederne hurtigt ved at løbe tør. Hvis vi ikke finder noget her, og heller ikke finder noget ved de sorte huller, så er vi måske i en videnskabelig krise,« siger Alexander Kashlinsky, der er kosmolog ved NASA, til Business Insider.

Selvom de fleste fysikere mener, at det mørke stofs partikler findes, men blot er svære at opdage, så er der også forskere, der mener, at det mørke stof består af sorte huller.

»Hvis det mørke stof bestod af sorte huller, så ville sorte huller med en vægt som en asteroide flyve gennem Jorden hvert årtusind, men de ville være meget svære at se. Hvis du havde en person, lige der, hvor det skete, så kunne de måske observere det,« siger Timothy Brandt, der er astrofysiker ved Institute for Advanced Study i New Jersey, USA, til Business Insider.

Det mest uhyggelige ifølge forskerne er dog ikke, om vi er omringet af sorte huller, men derimod om vi overhovedet kan måle det.

»Det er muligt, at der ikke er anden interaktion mellem mørkt stof (og normalt stof red.) undtagen gennem tyngdekraft. Hvis det er tilfældet, så er vi i problemer. Vi er aldrig stødt på et punkt, hvor vi ved, at noget er derude, men er fuldstændig usynligt for vores eksperimenter,« siger Timothy Brandt til Business Insider.

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts