Temperaturen kan stige med 14 grader, hvis disse skyer forsvinder - heldigvis er det urealistisk
Kilde: 
27 februar 2019

Stigende CO2-udledninger og vores forbrug af fossile brændstoffer kan potentielt set skade en bestemt type skyer, hvilket kan skabe ekstreme temperaturstigninger på op til 14 grader, viser et nyt studie.

Heldigvis er det et forholdsvist urealistisk scenarie, fortæller forskerne bag ifølge New Scientist.

»Jeg tror ikke, at vi overhovedet kommer til at nærme os det her punkt,« fortæller den ledende forsker bag studiet, Tapio Schneider, professor og klimaforsker ved California Institute of Technology, til New Scientist.

LÆS OGSÅ: Forsker: Drop de skræmmende klimahistorier!

Tapio Schneider har sammen med sine kolleger undersøgt, hvor højt et CO2-niveau der skulle til for at skade de såkaldte stratocumulus skyer, som er en ret vigtig type af skyer, da de i stor grad reflekterer Solens stråler tilbage i rummet.

Gennem computermodeller nåede de frem til, at et CO2-niveau på 1200 ppm (parts per million, d.v.s. milliontedele, red.) ville kunne skade stratocumulus skyerne, der dækker omkring syv procent af Jordens overflade i dag, alvorligt og i sidste ende få dem til at forsvinde.

Hvis CO2-niveauet når 1200 ppm, vil temperaturen stige med 6 grader, og hvis skyerne også forsvinder, vil temperaturen stige med yderligere 8 grader, hvilket altså kunne skabe en samlet temperaturstigning på 14 procent. 

Men, og det er et stort men, selv hvis der absolut intet bliver gjort for at ændre på vores nuværende CO2-udledninger og brug af fossile brændstoffer, så vil vi først ramme et CO2-niveau på 1200 ppm flere årtier efter 2100.

I øjeblikket er CO2-niveauet på 411 ppm, og det er steget støt, siden det i 1950'erne lå på omkring 320 ppm.

Så scenariet er kun realistisk, hvis vi er enormt uambitøse på klimaområdet, eller hvis vi skruer endnu mere op for brugen af fossile brændstoffer.

LÆS OGSÅ: FN's klimapanel: Vi er nødt til at trække CO2 ud af luften for at redde klimaet

Studiet kan dog bruges til at forklare et mangeårigt klimamysterium, der går ud på, hvorfor Jorden var så varm, at der fandtes krokodiller på Arktis, for 50 millioner år siden.

Man ved, at CO2-niveauerne var meget højere på den tid, men det forklarer ikke den ekstreme varme, man har målt i perioden.

Ifølge forskerne kan den ekstreme varme muligvis forklares ved, at CO2-niveauet har fået stratocumulus skyerne til at forsvinde.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

LÆS OGSÅ: Forskere forsøger at lave et miljøvenligt bruttonationalprodukt

LÆS OGSÅ: Nyt klimastudie er sygt deprimerende - men det er ikke det værste ved det

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.