Temperaturen i Arktis stiger fire gange hurtigere end resten af verden
arktis is smelter

I mange år har man talt om, at isen på Arktis smelter dobbelt så hurtigt som andre steder på Jorden. Faktum er dog, at temperaturerne nogle steder stiger syv gange hurtigere. (Foto: Shutterstock)

I mange år har man talt om, at isen på Arktis smelter dobbelt så hurtigt som andre steder på Jorden. Faktum er dog, at temperaturerne nogle steder stiger syv gange hurtigere. (Foto: Shutterstock)

12 august 2022

Arktis’ stigende temperaturer er i mange år blevet set som et af de klareste beviser på klimaforandringerne. Nu siger forskere fra Finnish Meteorological Institute i Helsinki, at temperaturerne faktisk stiger endnu hurtigere end først estimeret.

Over de seneste fire årtier er Arktis blevet opvarmet fire gange hurtigere end det globale gennemsnit og ikke to til tre gange hurtigere, som eller var antaget indtil nu.

I studiet, der blev publiceret i tidsskriftet Communications Earth and Environment, fremgår det også, at temperaturerne i regionerne nord for Norge og Rusland endda nogle steder stiger syv gange hurtigere sammenlignet med det globale gennemsnit.

Det skriver The New York Times.

Grunden til, at Arktis’ temperaturer stiger så meget hurtigere end det globale gennemsnit, skyldes det, der bliver betegnet som ‘arktisk amplifikation’.

Der foregår en selvforstærkende effekt. Opvarmningen af Arktis får isen til at smelte, hvilket giver havet mere sollys og derfor mere varme, og det får naturligvis isen til at smelte endnu hurtigere. Det er den proces, der får temperaturerne til at accelerere. 

Mika Rantanen, der er forsker i meteorologi, og som er en af forfatterne bag studiet, mener, at studiets data taler for sig selv.

»Vi var frustrerede over, at der altid bliver sagt, at Arktis bliver varmet op dobbelt så hurtigt som jordkloden. Men når du ser på vores data, er det nemt at se, at det er tættere på fire gange så hurtigt,« siger Mika Rantanen til The New York Times.

Et af resultaterne af de stigende temperaturer på Arktis er, at Grønlands indlandsis smelter, hvilket får havoverfladen til at stige på et globalt plan. Konsekvenserne stopper dog ikke der. 

Også vejret bliver påvirket og kommer blandt andet til at give mere ekstremt nedbør og flere hedebølger rundt omkring i verden, og fordi temperaturforskellene mellem Nordpolen og Jordens ækvator er ændret, har vi set anderledes bevægelsesmønstre for storme og højere vindhastigheder i Nordamerika, skriver New York Times.

Det er kun få uger siden, at blandt andet Storbritannien blev ramt af en voldsom hedebølge, der slog alle temperaturrekorder i landet. Nu kommer der endnu en i hele Vesteuropa.

Samtidig blev Sydkorea for nylig ramt af det værste regn i flere årtier, der endte med at slå ni mennesker ihjel, og som ødelagde næsten 3.000 bygninger.

Og i det nordlige Californien hærger skovbrande, der indtil videre har slået fire mennesker ihjel, og som har resulteret i massedød blandt fisk i området.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.