Tang spiller overset stor rolle for det globale klima
Et dansk-spansk forskerhold har fundet ud af, at tang spiller en overraskende stor rolle i at tage drivhusgasser ud af atmosfæren. Vi skal passe bedre på tangskovene, opfordrer forsker.
Tang klima co2 globale kulstofkredsløb havet tangskove

Ny dansk-spansk forskning viser, at tangskove spiller en hidtil ukendt rolle i at trække CO2 ud af atmosfæren og derved modvirke den globale opvarmning. (Foto: Shutterstock)

Ny dansk-spansk forskning viser, at tangskove spiller en hidtil ukendt rolle i at trække CO2 ud af atmosfæren og derved modvirke den globale opvarmning. (Foto: Shutterstock)

Makroalger - eksempelvis tang - der gror direkte på sten på havbunden, spiller en hidtil overset stor rolle i det globale klima.

Hidtil har forskere ikke troet, at tangskovene spiller nogen større rolle i at tage drivhusgassen CO2 ud af atmosfæren, men det viser ny dansk forskning overraskende nok, at de alligevel gør.

Faktisk tager tangskovene så meget CO2 ud af atmosfæren, at de spiller en betydelig, men indtil nu overset rolle i det globale kulstofkredsløb.

»Vores forskning viser, at de her økosystemer ikke bare er vigtige for havets biodiversitet, men også spiller en stor rolle for klimaet. Vi har i dag meget fokus på eksempelvis regnskovene og deres bidrag til at trække CO2 ud af atmosfæren, men vores forskning viser, at vi også bør have stor fokus på havets skove,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, seniorforsker Dorte Krause-Jensen fra Institut for Bioscience og Arktisk Center på Aarhus Universitet.

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vokser der ikke træer i havet?

Tang er et overset område

Kaj Sand-Jensen er professor ved Freshwate Biology på Københavns Universitet og forsker i blandt andet alger. Han har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst det og mener, at studiet belyser et hidtil overset område.

Ifølge ham er studiet originalt og bidrager til det overordnede regnestykke over, hvor kulstof kan deponeres.

Han er også imponeret over, hvor professionelt studiet er lavet, og hvordan det beskriver de forskellige mekanismer, som hjælper tang med at tage kulstof ud af det globale kulstofregnskab.

»Det her fund har global betydning og peger på områder, hvor der i fremtiden er behov for større fokus. Studiet understreger en vigtig pointe. Netop den, at kystnære planter spiller en væsentlig rolle i at fjerne CO2 fra atmosfæren,« siger Kaj Sand Jensen.

Professoren peger på, at studiet entydigt peger på, at vi skal passe meget mere på vegetationen i kystzonerne, end vi gør i dag.

»Mangroveskove og havgræsser er under voldsom afvikling, og algerne går også en svær tid i møde. Her er der behov for en markant øget indsats for at bevare dem,« siger Kaj Sand-Jensen.

LÆS OGSÅ: Pas på havbundens regnskov

Ålegræs og mangroveskove har været i fokus

I havet kan vegetationen groft sagt opdeles i to typer:

Tang klima co2 globale kulstofkredsløb havet tangskove

Forskere har hidtil haft fokus på ålegræsskovene og mangroveskovene ift. at tage CO2 ud af atmosfæren. Men tangskovenes betydning er overraskende stor. (Foto: Shutterstock)

  1. Der er dem med rødder
  2. Og dem uden rødder

Dem med rødderne er eksempelvis ålegræs og mangroveskove, mens dem uden rødder er makroalgerne, eksempelvis tang.

Gennem det seneste årti har forskere haft fokus på, at ålegræsskove og mangroveskove bidrager betydeligt til havets kulstoflager.

Begge økosystemer ophober kulstof i havbunden under skovene, dels i form af henfaldet plantevæv og dels i form af andet organisk stof, som bundfælder i skovene.

Kulstoffet bliver derved en del af havbunden, og på den måde modvirker ålegræsskove og mangroveskove drivhuseffekten og den globale opvarmning.

Det samme sker på land, hvor andre træer og planter tager CO2 ud af atmosfæren og binder det i rødder, stammer, grene og blade samt i skovbunden.

LÆS OGSÅ: Tang dræber koralrevene

Tangskovenes betydning har været underkendt

Makroalgerne har forskerne til gengæld ikke haft meget fidus til i den sammenhæng.

De vokser på sten, så når de optager CO2, bliver kulstoffet ikke en del af et rodnet og havbunden under tangen.

Forskere har ifølge Dorte Krause-Jensen altid troet, at stort set al tangproduktion blev græsset af dyr i havet eller hurtigt nedbrudt og afgivet til atmosfæren som CO2 igen.

Derfor er tangskovene heller ikke før nu tillagt nogen større betydning for det globale klima.

LÆS OGSÅ: Kan vi ikke bare fjerne CO2 fra luften?

Makroalger er de vigtigste marine skove

Det har dog været en fejl, viser det nye forskningsresultat. En del af makroalgernes kulstofproduktion bliver nemlig fjernet over længere tid fra det globale kulstofkredsløb – bare af en anden vej.

Det har stor betydning for det globale kulstofkredsløb.

LÆS OGSÅ: Hvad er et ton CO2?

»Det interessante i den sammenhæng er, at makroalgerne udgør havets vigtigste kystnære vegetation. Det drejer sig om et areal på 3,5 millioner kvadratkilometer, og det er langt mere end ålegræsskovene og mangroveskovene til sammen. Derfor er potentialet for tang som kulstoflager stort,« fortæller Dorte Krause-Jensen.

Tang klima co2 globale kulstofkredsløb havet tangskove

Storme kan rive alger løs fra deres forankring i havbundens sten. Når det sker, driver de væk fra de kystnære områder og ender op i dybhavet flere kilometer under havets overfalde. På den måde kan tang og andre makroalger tage kulstof ud af det globale kulstofkredsløb. (Foto: Dorte Krause-Jensen)

Har sammenfattet data fra mange studier

Ved at gennemgå 105 videnskabelige observationer af makroalger har Dorte Krause-Jensen og hendes kollega fundet ud af, at makroalgerne faktisk spiller en meget væsentlig rolle i at tage CO2 ud af atmosfæren.

Observationerne kommer fra mange forskellige videnskabelige grene, hvor andre forskere har undersøgt alt fra frisk tang i maven på dybhavsdyr, til hvordan smådyr og sten bliver transporteret på tværs af oceanerne på tømmerflåder af makroalger.

Ved at sammenfatte data fra alle studierne, kunne Dorte Krause-Jensen pludselig se, at makroalgerne faktisk var med til at tage kulstof ud af det globale kulstofkredsløb. (Se også boksen under artiklen)

»Vores forskning viser, at makroalgernes rolle er lige så stor som havgræsserne og mangroveskovenes. Tidligere studier har vist, at havgræsserne og mangroveskovene står for op til halvdelen af den kulstof, som bliver taget ud af atmosfæren og forsvinder i havbunden. Makroalgernes betydning er potentielt set lige så stor,« siger Dorte Krause-Jensen.

LÆS OGSÅ: Første videnskabelige evidens: Havstigning har slugt fem Stillehavs-øer

Danmark skal passe bedre på tangskove

Konklusionen i det nye studie er, at vi skal passe på havets makroalger og havgræsser, da de undersøiske skove spiller en vigtig rolle for både havets biodiversitet og for vores klima.

Studiet er kun et første studie, der peger på makroalgernes betydning, men det er ifølge Dorte Krause-Jensen klart, at denne betydning bør inkluderes i klimamodeller og kulstofregnskaber.

LÆS OGSÅ: Professor: Træer taler sammen og passer på hinanden

Derfor skal der også laves flere studier, som mere præcist kan kortlægge, hvor stor makroalgernes betydning er, så konkrete data kan medregnes i klimamodellerne.

»Vi skal passe på de her økosystemer. I Danmark har vi eksempelvis i årtier fisket sten op fra havbunden, og det går ud over tangskovene. Til gengæld betyder det også, at når vi skaber nye rev ude i havene, så gør vi ikke bare havets biodiversitet en tjeneste. Vi gør også klimaet en tjeneste,« siger Dorte Krause-Jensen.

Sådan tager alger CO2 ud af kulstofkredsløbet

I det nye studie fandt Dorte Krause-Jensen blandt andet ud af, hvordan makroalgerne tager CO2 ud af det globale kulstofkredsløb, selvom kulstoffet ikke ophobes under tangskovene.

Hendes resultater viser, at makroalgerne ofte bliver revet løs fra de sten, som de sidder på, og så driver de med havstrømmene.

Mange alger bliver transporteret langs bunden, indtil de når til store kløfter, som tager algerne dybere ned i havet, hvor de eventuelt bliver til en del af havbunden i dybhavet.

Andre alger flyder langs med havets overflade, men på et tidspunkt tager havets strømme dem ned under overfladen og sender det mod havbunden flere kilometer nede.

»Vi plejer at sige, at når et organisk materiale kommer under 1.000 meters dybde, er kulstoffet taget ud af kulstofkredsløbet. Makroalgerne bliver taget ned gennem de her kløfter, som var de rutsjebaner, og vi kan se, at der ved bunden af kløfterne samler sig en masse alger, som dermed har taget det optagede CO2 ud af det globale kulstofkredsløb,« forklarer Dorte Krause-Jensen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk