»Tænder som steak-knive«: T.rex havde en frygtindgydende fætter
thanatotheristes degrootorum reaper of death fætter t.rex

Den nyfundne T. Degrootorum  har fået kælenavnet ’Reaper of death’. (Illustration: Julius Csotonyi) 

Den nyfundne T. Degrootorum  har fået kælenavnet ’Reaper of death’. (Illustration: Julius Csotonyi) 

Kilde: 
12 februar 2020

Den frygtindgydende Tyrannosaurus rex med knogleknusende kæber og dinglende små arme er blevet et familiemedlem rigere.

Det skriver Live Science.

T.rex’s nye fætter eller kusine Thanatotheristes degrootorum er den ældste navngivne tyrannosaurus-art i Nordamerika og er det første fund af en ukendt tyrannosaurus-art i Canada i 50 år.

»Det ville helt afgjort have været et imponerende dyr med sine 2,4 meter i hoftehøjde,« siger Jared Voris, som ph.d-studerende i palæontologi ved University of Calgary i Canada og leder af studiet, til Live Science.

Reaper of Death

Navnet Thanatotheristes er skabt af det græske ord for død (Thanatos) og nedmejning (Theristes). På engelsk har dinosauren derfor fået det uhyggelige kælenavn Reaper of Death, der med lidt god vilje kan oversættes til 'Dødsnedmejeren'.

Bæstet havde ifølge Live Science »tænder som steak-knive« – længere end syv centimeter – og kroppen var angiveligt otte meter lang fra snude til haletip. Det svarer til fire solide boksmadrasser placeret i forlængelse af hinanden.

Alligevel er T. Degrootorum mindre end fætteren T. Rex, som levede omkring 12 millioner år senere, skriver Live Science.

Flere forskellige racer

De canadiske forskere har fundet brudstykker af kranie og kæbe, hvorfra de har vurderet, at der er tale om en ny race. 

thanatotheristes degrootorum reaper of death faetter t.rex fund

Man kan lige ane T. degrootorumns karakteristiske 'riller' på brudstykkerne, som de canadiske forskere har gravet frem. (Illustration: Julius Csotonyi) 

Kraniet adskiller sig nemlig ved en række karakteristiske ’riller’, som løber fra øjnene ned langs den øverste del af den store mund.

T. degrootorumn er ifølge Live Science 79,5 millioner år gammel og levede i den sidste den af dinosaurertidsalderen, den geologiske periode kridttiden, som varede fra 145 millioner til 65 millioner år siden.

Fundet giver en mere nuanceret forståelse af arten, mener Steve Brusatte, som forsker i palæontologi ved University of Edinburgh i Skotland og ikke selv er involveret i studiet.

»Ikke alle (tyrannosaurer, red.) var kollosale, ekstreme kødædere som T.rex, men der var mange undergrupper, som havde hver deres domæner og unikke kropstyper og formodentlig forskellige jagtstile - i hvert fald i kridttiden,« siger Brusatte til Live Science.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Cretaceous Research.

 
al
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.