T. rex' lillebitte fætter er fundet: Den udfylder et vigtigt evolutionært hul

Suskityrannus hazelae har været mellem 2,7 til 3,6 meter lang fra hale til hoved. (Tegning: Virginia Tech, Andrey Atuchin)

Suskityrannus hazelae har været mellem 2,7 til 3,6 meter lang fra hale til hoved. (Tegning: Virginia Tech, Andrey Atuchin)

Kilde: 
07 maj 2019

Palæontologer har fundet en hidtil ukendt slægtning til T. rex, der kan kaste lys over den berygtede dræber-dinos evolution.

Det nyeste skud på T. rex' stamtræ hedder Suskityrannus hazelae, og den er netop beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Nature Ecology & Evolution, skriver Gizmodo.

Suskityrannus hazelae har været mellem 2,7 til 3,6 meter lang fra hale til hoved. Højdemæssigt har den målt mellem 0,6 til 0,9 meter fra fødderne til kroppen og har ikke vejet mere end 40 kilo. Dens kranie har været cirka 32 centimeter langt.

Til sammenligning har den kun lige været på størrelse med en fuldvoksens T. rex’s kranie.

LÆS OGSÅ: Dinoforskere har fundet Tyranosaurus Rex's onkel

Suskityrannus hazelae levede for 92 millioner år siden, hvilket var lige omkring skillelinjen fra tidlig- til sen kridttid og 27 millioner år før den T. rex, vi kender.

»Suskityrannus hjælper os med at indskrænke perioden, hvor tyrannosauroidea-dinosauerne (den underart, som T. rex tilhører, red.) voksede sig store og blev de største kødædere for sin tid - hvilket må være sket på et tidspunkt for omkring 92 millioner år siden,« siger en af forskerne bag, Sterling Nesbitt, ph.d. ved Virginia Tech, ifølge Gizmodo.

Sterling Nesbitt viser fosillet frem af den ene Suskityrannus hazelae, som han fandt i 1998, da han kun var 16 år. (Foto: Virgina Tech)

Sterling Nesbitt fortæller, at den nyopdagede dinosaur fylder et vigtigt evolutionært hul hos tyrannosauroidea-dinosauerne, hvorfra man kun kender meget få arter i perioden mellem tidlig- og sen kridttid, men at man skal passe på med, at kalde den for et »missing link«.

LÆS OGSÅ: Utroligt! Verdens største og ældste T. rex-skelet er samlet i Canada

Opdagelsen bygger på to skeletter, der blev fundet 50 meter fra hinanden i Zuni-reservatet i New Mexico. Skeletterne blev allerede fundet i 1997 og 1998, men forskerne har tidligere haft svært ved at kategorisere dem.

De to skeletter har været i forholdsvis god stand, men dele af kraniet, hænderne og fødderne har manglet. Derfor kan forskerne heller ikke slå fast, hvorvidt Suskityrannus hazelae har haft små arme som T. rex, og om den havde to eller tre fingre.

Thomas Carr, der forsker i palæontologi ved Carthage College i Wisconsin, men ikke har været en del af opdagelsen, bekræfter overfor Gizmodo, at opdagelsen af Suskityrannus hazelae er vigtig, da den er med til at binde de tidlige, mindre og de store og senere tyrannosauroidea-dinosauere sammen.

Suskityrannus hazelae har været en lille, hurtig kødæder, men den har nok ikke været lige så frygtindgydende som den gigantiske T. rex. (Tegning: Virginia Tech, Andrey Atuchin)

LÆS OGSÅ: Mennesker kunne nemt have løbet fra T-Rex

LÆS OGSÅ: Sådan fik T-rex sin enorme størrelse

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.