Svanemøllen Havn gemmer på flere tusinde år gammel stenalderboplads

Under havbunden ud fra Svanemøllen Havn i København ligger en stenalderbopldas gemt. (foto: MINBAAD.dk)

Under havbunden ud fra Svanemøllen Havn i København ligger en stenalderbopldas gemt. (foto: MINBAAD.dk)

24 september 2021

Hvad har det senmoderne menneske til fælles med stenaldermennesket? Vi vil gerne bo ved vandet, og beliggenheden ved Svanemøllen i København gør da heller ikke noget. 

Lars Ole Boldreel og Ole Grøn, forskere ved Københavns Universitet (KU), har fundet fire stykker bearbejdet flintesten, som er et afgørende bevis på, at der ligger en stenalderboplads begravet en meter under bunden ud fra Svanemøllen Havn. 

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Vi har fundet fire stykker bearbejdet flintesten, der gør os 99,9 procent sikre på, at der ligger en stenalderboplads begravet ud for Svanemøllen Havn. Det er som at finde en nål i en høstak, så vi er vildt glade,« fortæller Lars Ole Boldreel i pressemeddelelsen.

Foto af de stykker flint, som forskerne har hevet op af havbunden ved Svanemøllen Havn. De fire stykker ses her fotograferet fra begge sider. (foto: Ole Grøn)

Tilbage i foråret 2021 stævnede de to kolleger ud fra Svanemøllen Havn. De tog et specielt apparat med, som kunne opfange særlige lydsignaler fra bearbejdede flintesten.

Det var et specielt seismisk måleapparat, der kunne opfange lydfænomener, som bearbejdet flint sender ud. Flint skaber resonans mellem hinanden, når dette apparat sender stråler afsted fra båden. Men det er altså ikke den samme måling, som man måske kender det fra ekkosignaler. 

Forskerne anslår, at bopladsen ud for Svanemøllen Havn er omkring 80 gange 120 meter og ligger mellem 7 og 9 meter under havoverfladen.

Den bearbejdede flint ser forskerne som en stærk indikation for, at det er en boplads fra stenalderen. For lige præcis den type flint, har man før kunnet kæde sammen med maglemosefolket, som er et stenalderfolk, der levede i Danmark cirka 9.000-6400 f.v.t.

Pladsen ligger under et sedimentlag, som beskytter den mod ilt. Kanoer, knoglerester, buer og pile, som ligger under laget, kan derfor være i god stand.

Men for at lave flere udgravninger af bopladsen i fremtiden, skal Roskilde Vikingeskibsmuseum tage stilling til, om de vil gå videre med det. De har nemlig ansvaret for arkæologiske udgravninger på Sjælland. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.