Studie: Vi har fem smagssanser - og en sjette til vand!

(Video: Science Magazine)

Kilde: 
31 maj 2017

Når man ser den under et mikroskop, er vores tunge et fremmed landskab fuld af buler, revner og smagsløg, der fornemmer de fem basale smage:

  1. Salt
  2. Surt
  3. Sødt
  4. Bittert
  5. Umami

Men i følge et nyt studie har pattedyrs smagsløg måske en ekstra sjette smagssans - der bruges til vand. Resultatet kan måske forklare, hvordan dyr kan skelne vand fra andre væsker, og det bærer ved til et gammelt spørgsmål, som vi mennesker har stillet os selv i århundreder:

Smager vand af noget?

 

Allerede i antikken erklærede filosoffen Aristoteles, at vand var 'smagsløst'.

Noget tyder dog på, at vi faktisk kan smage - eller mere præcist - sanse vand. Det skriver sciencemag.org. 

Både insekter og padder har beviseligt vandsansende nerveceller, og noget tyder på, at pattedyr har det sammme, fortæller Patricia Di Lorenza, adfærdsneurolog på State University of New York i Binghamton til sciencemag.org. 

Flere nyere studier af hjernen peger nemlig på, at det ydre lag af hjernen reagerer på smagen af vand, fortæller hun ifølge sciencemag.org. 

Et af de studier er fremført af Yuki Oka, neuroforsker på California Institute of Technology i Pasadena. Gennem undersøgelser af musetunger har han fundet ud af, at den del af vores smagsløg, der normalt reagerer på sure smage, også reagerer kraftigt, når tungen er eksponeret for vand. 

Yuki Oka har ydermere gjort brug af optogenetik, et teknologisk værktøj, der gennem et særligt blåt lys gør det muligt at aktivere enkelte hjerneceller.

Musene i studiet blev først trænet til at drikke vand gennem en drikketud. Vandet i tuden blev så byttet ud med det blå lys, der aktiverer de sure smagsløg, som vand ville gøre det. 

Mens musene 'drak' det blå lys, reagerede de, som smagte de vand, fortæller Yuki Oka ifølge sciencemag.org. Nogle mus slikkede på drikketuden op til 2.000 gange på bare 10 minutter. 

Musene lærte ikke, at det blå lys kun var en illusion, men blev ved med at drikke af tuden i meget længere tid, end hvis de havde drukket vand. Det giver anledning til at tro, at man kan aktivere en del af smagsløgene, der udløser lysten til vand, fortæller Yuki Oka til sciencemag.org.

På den måde kan man faktisk 'smage' eller sanse vand.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.