Studie: Planet 9 var hjemløs i mange år

Annonce:

Den mystiske planet 9 var i mange år en såkaldt ‘hemmelig planet’, som vandrede ensomt omkring i rummet uden en moderstjerne at kredse om.

Det er i hvert fald teorien ifølge James Vesper fra New Mexico State University, som er hovedforfatter på et nyt studie, der har foretaget 156 computersimulationer af vores solsystems møder med hjemløse planeter af alle størrelser.

Det skriver space.com.

LÆS OGSÅ: Hjemløse planeter er mere almindelige end stjerner

På American Astronomical Societys 229. årlige kongres i Grapevine, Texas, 6. januar kaldte han det »meget plausibelt,« at solsystemet engang har indfanget den hjemløse planet, hvis eksistens endnu ikke er bekræftet, men som angiveligt har gemt sig bag Pluto i mange år.

Ifølge Vespers, og hans mentor, professor Paul Masons, computersimulationer vil et møde mellem Mælkevejen og en hjemløs planet i 60 procent af tilfældene resultere i, at den fremmede planet bliver kastet tilbage ud af solsystemet. I 10 procent af tilfældene vil den hjemløse planet endda trække én af de fastboende planeter med sig ud.

LÆS OGSÅ: Mysterium: Har uopdaget planet tiltet hele Solsystemet?

Annonce:

Forskere anslår, at der findes flere ‘hjemløse’ end ‘almindelige’ planeter i rummet, hvorfor den slags møder måske slet ikke er så usædvanlige.

Men i 40 procent af møderne vil den hjemløse planet angiveligt blive indfanget af vores solsystem – enten ved at støde en fastboende planet ud og tage dens plads eller ved et såkaldt »soft capture,« hvor ingen planeter må vige pladsen.

LÆS OGSÅ: Forskere: Sådan ser Planet 9 ud – hvis den findes

Andre studier har tidligere forkastet hjemløs-teorien og i stedet gættet på, at planet 9 er indfødt i vores solsystem, eller at Solen har revet den med sig fra en anden moderstjerne under en stjernekollision for længe, længe siden.

Det nye studie, der endnu ikke er beskrevet i en videnskabelig artikel, tyder også på, at Mælkevejen aldrig har krydset veje med en hjemløs planet større end Neptun – et sådant møde ville skabe større ravage, end der har været i vores pæne og ordentlige solsystem.

LÆS OGSÅ: Planet 9 er muligvis en stjålen exoplanet

Planet 9, hvis eksistens første gang blev foreslået i 2014, menes at have en masse omkring 10 gange større end Jordens, mens Neptuns masse er cirka 17 gange større. Astronomer nærer håb om at kunne finde planeten i løbet af 2017.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Astronomerne finder nye spor i jagten på Planet 9

LÆS OGSÅ: Mens vi venter på Planet 9: Disse kandidater dumpede testen til solsystemet

jo

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts