Studie: Lavere luftforurening fører til flere orkaner over Atlanten
luft forurening partikler usa europa atlanten flere orkaner cykloner tyfoner

Lavere luftforurening har tilsyneladende en bagside, men derfor er det selvfølgelig stadig vigtigt at nedbringe forureningen, påpeger forsker. (Foto: Shutterstock)

Lavere luftforurening har tilsyneladende en bagside, men derfor er det selvfølgelig stadig vigtigt at nedbringe forureningen, påpeger forsker. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
12 maj 2022

Man skulle tro, at mindre luftforurening var et ubetinget gode.

Luftforurening er trods alt en af de største miljøfarer for mennesker og dyr og øger risikoen for kræft i lungerne, leveren og potentielt andre organer.

Men det lader til, at årtiers luftforurening fra Europa og USA har haft en utilsigtet effekt: 

Det har undertrykt intensiteten og hyppigheden af orkaner over Atlanten, som den globale opvarmning ellers burde have medført.

Og fordi vi i denne del af verden i dag udleder markant mindre luftforurening end tidligere, er denne afdæmpende effekt nu ved at ophøre, skriver det amerikanske nyhedsmedie PBS. 

Forskere observerer i et nyt studie, at det samlede fald i forurenende partikler fra Europa og USA på 50 procent siden 1980 har ført til 33 procent hyppigere stormdannelse over Atlanterhavet.

Samtidig har forskerne observeret den omvendte effekt over Stillehavet, hvor den øgede forurening fra især Indien og Kina har medført færre tyfoner, ifølge PBS.

Luftforurening fra biler og industri kommer i form af aerosoler - små, luftbårne partikler, som er sundhedsskadelige, når de bliver indåndet, men som også kan være med til at nedkøle atmosfæren.

Derfor har den store luftforurening i 1970’erne og 1980’erne dulmet forekomsten af orkaner, der skal bruge varmt vand (som opvarmes af luften) for at opstå, skriver PBS.

Overordnet set forventes det, at mængden af storme som orkaner og tyfoner vil falde en smule, i takt med at klimaforandringerne tager til. Til gengæld vil de stige i styrke og blive mere ødelæggende.

Den potentielle stigning i dødsfald fra disse ‘superstorme’ blegner dog sammenlignet med de syv millioner menneskeliv, luftforurening kræver hvert år.

»Luftforurening er en kæmpe dræber, så at nedbringe udledninger er vigtigt, uanset hvad der sker med antallet af cykloner,« pointerer uvildige klima- og helbredsforsker Kristie Ebi, professor ved Washington University, til PBS.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Science Advances.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.