Studie kaster nyt lys på, hvordan den forhistoriske kæmpehaj megalodon så ud
otodus megalodon størrelse proportioner

Megalodon havde en kropslængde på mellem 15 og 18 meter, en rygfinne på højde med et voksent menneske og et hoved på størrelse med en personbil. (Illustration: Oliver E. Demuth/Nature)

Megalodon havde en kropslængde på mellem 15 og 18 meter, en rygfinne på højde med et voksent menneske og et hoved på størrelse med en personbil. (Illustration: Oliver E. Demuth/Nature)

Kilde: 
04 september 2020

Dødens gab fra helvede, kæmpehajen megalodon, herskede over verdenshavene i næsten 20 millioner år.

Men præcis hvordan den så ud, har længe været lidt af en udfordring for palæontologer.

Kæmpehajen uddøde nemlig for over tre millioner år siden, og forskerne har kun haft dens tænder at gå ud fra, når de har forestillet sig, hvordan resten af dyret så ud. Det skyldes, at hajers brusk-skeletter forgår hurtigere, end de kan nå at blive fossilerede.

Men i et nyt studie har palæontologer fra University of Bristol og Swansea University rekonstrueret Otodus megalodon, i hvad der formentlig er den mest akkurate gengivelse til dato, skriver Science Alert.

Ved hjælp at matematiske modeller og ny viden om megalodons slægtskab, har de udregnet, hvordan dens proportioner sandsynligvis var.

Tidligere rekonstruktioner var, ifølge Science Alert, ofte baserede på en nu forældet antagelse om, at megalodon var en direkte forfader til hvidhajen og derfor lignede en forstørret udgave af den.

Man mener nu, at megalodon faktisk var det sidste led i en helt separat gruppe af kæmpehajer, kaldet Otodus, som delte en fælles forfader med flere nulevende hajer, inklusive hvidhajen.

Den nye rekonstruktion reflekterer den hypotese, skriver Science Alert.

Baseret på den nye viden vurderer palæontologerne for eksempel, at megalodon havde en kortere snude og større finner, relativt i forhold til kroppen, end hvidhajen.

Men det har næppe gjort det mindre skræmmende at svømme rundt i havet for mellem 3,6 til 23 millioner år siden, hvor megalodon var havets konge.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.