Studie: Er hunde rød-grøn farveblinde?
Kilde: 
08 november 2017

Hvis du løber rundt i røde sko med din hund på en grøn græsplæne og kaster en rød bold, gør du det måske ekstremt besværligt for din hund at lege med. 

Et nyt studie indikerer nemlig, at hunde har svært ved at se forskel på rød og grøn – ikke ulig mange farveblinde mennesker. 

Det skriver Telegraph.co.uk. 

farvekort farveblind kat hund rød grøn træning legetøj ejer hunden menneskets bedste ven

De italienske forskere brugte en modificeret udgave af Ishihara's test, som er lavet for at undersøge farveblindhed hos mennesker. (Illustration: Den videnskabelige artikel)

Man har længe vidst, at hunde ikke ser godt, men det er nyt, at farverne spiller en rolle. Ifølge forskerne bag studiet, der er publiceret i Royal Society Open Source, giver det dog evolutionær mening. 

Hunde i naturen er nemlig mest aktive om aftenen og tidlig morgen, hvor der ikke er meget lys, og det derfor ikke er vigtigt at kunne se farver.

Selvom hundene godt kunne bruge at kunne se farver nu, hvor de er blevet husdyr og har anderledes sovemønstre, er deres evolution ikke fulgt med. 

Ved at lave en rød-grøn farveblindhedstest og undersøge hundenes respons på den, viste forskerne, at hundene har svært ved at skelne farverne fra hinanden. 

»Helt overordnet er demonstrationen, af at hunde er rød-grøn farveblinde, ikke kun vigtig for folk, der er direkte involveret i hundetræning, men også for ejere, der vil forbedre deres hunds færdigheder i aktiviteter som leg, der er kernen i et godt forhold mellem hund og ejer,« siger Marcello Siniscalchi, der arbejder på afdelingen for veterinær medicin på University of Bari i Italien til Telegraph.co.uk. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.