Derfor dufter vasketøj bedre, når det tørrer i solen
vasketøj tøjvask kemi molekyler

Mindst 13 forskellige velduftende molekyler dannes i vasketøj, der tørres udenfor. (Foto: Shutterstock)

Mindst 13 forskellige velduftende molekyler dannes i vasketøj, der tørres udenfor. (Foto: Shutterstock)

14 juli 2020

Måske er du blandt dem, der synes, at dit vasketøj dufter bedre, når det har hængt til tørre under den varme sol. I så fald kan du nu få en forklaring på hvorfor.

Vasketøj dufter bedre, når det er blevet tørret udenfor, fordi der bliver produceret velduftende molekyler, når det våde tøj kommer i kontakt med solens lys og varme, viser forskning fra Københavns Universitet (KU). 

Solen sætter gang i kemiske processer, hvor der bliver dannet organiske molekyler kaldet aldehyder og ketoner, skriver universitetet i en pressemeddelelse. Aldehyder og ketoner findes også i eksempelvis planter og parfume. Denne teori blev også luftet i en Spørg Videnskaben-artikel fra 2014, men først nu har forskerne konkrete resultater til at underbygge teorien.

Forskere fra Kemisk Institut på KU lavede et forsøg, hvor de hængte bomuldshåndklæder op i et mørkt kontor i universitetsbygningen og sammenlignede med håndklæder, der blev tørret på en solbeskinnet altan. 

»De håndklæder, som hang i solen, havde klart de højeste koncentrationer af de oxiderede forbindelser, hvilket betyder, at solen har sat gang i nogle fotokemiske processer, som har dannet de forskellige duftstoffer, vi fandt,« siger en af forskerne, ph.d. Malte Frydenlund, i en pressemeddelelse. 

De soltørrede håndklæder udledte 13 forskellige velduftende molekyler blandt andet:

  • Pentanal, som findes i kardemomme 

  • Octanal, som har en citrus-agtig aroma

  • Nonal, som dufter af roser

  • Methylfuran, som minder om chokolade

 

Fik ideen under sommervarmen i 2018

Malte Frydenlund og kollegerne Silvia Pugliese og Jakob Boyd Pernov fik ideen til at undersøge, hvorfor soltørret vasketøj dufter bedre, tilbage i 2018, hvor sommeren satte varmerekord. 

»Folk grinede og synes, det var lidt mærkeligt, at vi kom gående der med vores våde håndklæder og hang til tørre,« siger Malte Frydenlund. 

Men der er mening med galskaben: I forskningsverdenen er der generelt mangel på viden om, hvad der sker, når våde overflader reagerer med sol og luft. 

Malte Frydenlund tror, at de velduftende molekyler bliver produceret i vasketøjet, fordi luftarten ozon reagerer med det våde stof. Det kan også tænkes, at pigmenter eller farvestoffer i vasketøjet absorberer sollyset og medfører de kemiske processer, spekulerer han i pressemeddelelsen.  

»Det her en mekanisme, som kan foregå i nærmest alle overflader i miljøet og dermed være vigtig for stoffers nedbrydelse i miljøet. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får en bedre forståelse for disse processer og forhåbentlig er dette studie et skridt en den rigtige retning,« siger han. 

 
ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.