Stor skoleundersøgelse: Er ulækre toiletter synderen bag tisseuheld?
22 september 2017

Skolens toilet lugter af lort, man kan høre ALT gennem døren, og er det virkelig bare vand, du kan mærke på brættet?

Måske kan det også godt vente til senere, så du går faktisk slet ikke på toilettet. Og dét er måske et større problem end som så.

Når børn har problemer med at styre vandladning og afføring, også kaldet inkontinens, kan det ifølge forskere skyldes dårlige forhold på skolernes toiletter, og derfor skal landets skoleelever nu være med til undersøge toiletforholdene i dette års Masseeksperiment

Det skriver Astra, som står bag begivenheden, i en pressemeddelelse.

Om inkontinens:
  • 15-20 pct. af danske børn lider af inkontinens ved skolestart

  • Inkontinens er manglende evne til at kontrollere afføring eller vandladning

  • Problemet ses særligt hos drenge

  • Det kan skade både blære- og tarmfunktionen, hvis man holder sig dagen lang

  • Inkontinens kan have store psykiske og sociale konsekvenser hos børn

35.000 elever skal deltage aktivt i eksperimentet, som er en del af den årlige landsdækkende Naturvidenskabsfestival.

Formålet at at give eleverne indsigt og interesse i naturvidenskabelig metode.

»Ved at deltage i Masseeksperimentet opdager børnene, at naturvidenskab både kan være relevant for dem selv, og at de kan bidrage til at skabe værdifulde forskningsresultater. Vi vil gerne have eleverne til at opdage, at science er spændende og nødvendig for vores fremtid,« siger programleder for Naturvidenskabsfestival, Estrid Brandorff.

Eleverne skal i samarbejde med lærerne blandt andet registrere og observere adfærd i forbindelse med toiletbesøg, og så skal de svare anonymt på spørgeskemaer om deres egen toiletadfærd.

Man ved fra behandling af børn med inkontinens, at skolen har stor betydning, og at regelmæssighed i forbindelse med toiletbesøg er en vigtig del af behandlingen.

Men professor og overlæge fra Aarhus Universitetshospital Søren Rittig, som står i spidsen for undersøgelsen påpeger, at der er stort behov for en forskningsindsats for at klarlægge årsagerne til dårlige toiletvaner og inkontinens. Forståelsen af, hvad der fører til udviklingen af sygdommen er langt fra optimal.

Resultaterne af undersøgelsen forventes offentliggjort i december.

Sidste års Masseeksperiment handlede om, hvordan musik påvirker hukommelsen.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.