Star Wars-flagermus bliver anerkendt som art
Star wars flagermus yoda happy tube-nosed fruit bat

Kan du se ligheden med figuren Yoda fra Star Wars-universet? (Foto: Piotr Naskrecki, Conservation International)

11 august 2017

Ligheden med Jedi Masteren i de ikoniske Star Wars-film var så slående, at den lille flagermus hurtigt fik kælenavnet Yoda, da den blev fundet dybt inde i Papua Ny Guineas regnskov.

Nu har University of York officielt anerkendt den som en selvstændig art flagermus, efter grundig research og gennemgang af 3.000 andre arter på 18 forskellige mueer rundt om i verden. Det skriver universitet i en pressemeddelelse.  

Det betyder også, at Yoda-flagermusen har fået et 'rigtigt' navn, og nu kan det være, at Star Wars-fans bliver en smule skuffede.

Forskerne fra universitet har nemlig valgt at kalde den det lidt længere Happy (Hamamas) tube-nosed fruit bat.

Altså en glad, frugtspisende flagermus med rørformede næsebor. 

Se flere billeder af 'Yoda' og andre eksempler på frugtflagermus med rørformede næsebor. (Video:Epic Wildlife/YouTube)

Når man taler kategorisering af flagermus, sker det i flere led. Frugtflagermusen er eksempelvis en slags overordnet art, og under denne findes familien af frugtflagermus med rørformede næsebor. I denne bås er der minimum 15 forskellige arter, og den glade er nyeste skud på stammen.

'Hamamas' betyder 'glad' på det lokale sprog, der hvor flagermusen lever, og hvor »de fleste afsondrede papuanere aldrig har set Star Wars,« forklarer Nancy Irwin fra universitets Department of Biology.

Hun fortæller, at den nye flagermus adskiller sig fra de andre med rørformede næsebor ved at have et bredere og rundere kæbeparti, der får det til at se ud, som om den hele tiden smiler.

Flagermusen har også et formelt navn, der ligger endnu fjernere fra det oprindelige Yoda, nemlig Nyctimene wrightae sp. nov. til ære for en kendt konservationist, Deb Wright, der dedikerede 20 år til at opbygge konserveringsprogrammer i Papua Ny Guinea.

Overarten Nyctimene er en af de første arter flagermus, der er blevet beskrevet i optegnelser fra 1769, og selvom man længe har kendt til den farverige art med de besynderlige næsebor, finder man stadig underarter, der ikke er registreret endnu.

I takt med, at flagermusene bliver dokumenteret i billeder og skrift, bliver det også nemmere at se det store billede.

»Taksonomien er tit en glemt videnskab, men indtil en art er registreret og har et navn, er det svært at gennemskue, hvor rig biodiversiteten er,« siger Nancy Irwin, der mener, at det er nødvendigt for at kunne lave en effektik strategi til bevaring af flagermusene, der ifølge hende »er afgørende for, at regnskoven trives,«

De er blandt andet medvirkende til bestøvning mellem flere træarter.

Det fulde studie er publiceret i tidsskriftet Australian Museum Journal.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.