Sprøjtemiddel påvirker ægudviklingen hos humlebier
Kilde: 
04 maj 2017

Bierne har det rigtig svært i det meste af verden, og forskere har spået, at halvdelen af alle humlebier er væk i år 2100.

De fleste forklarer massedøden med mangel på mad, husly og brugen af pesticider, og nu er der kastet mere lys over sidstnævnte grund. Det skriver BBC.com

Det er sprøjtemidlet Thiamethoxam, der er blevet sat under lup og testet på fire arter af dronningehumlebier fanget på landet i England i løbet af foråret. 

Det engelske studier viser, at pesticidet påvirker humlebiernes livscyklus ved at bremse udviklingen af bidronningernes æg.

Når dronningebierne blev udsat for sprøjtemidlet i to uger, optog to af dem mindre mad, mens alle fire humlebiers ægudvikling blev påvirket. 

»Disse påvirkninger vil sandsynligvis reducere antallet af humlebidronningers æg i foråret, hvilket har indflydelse på størrelsen af bi-populationen senere på året,« siger ledende forsker på projektet og forsker på Royal Holloway University of London, Gemma Baron, til BBC.com

Thiamethoxam er forbudt at bruge i EU på grund af en mistanke om, at det påvirker vilde bier, men ifølge forskerne har man indtil nu vidst meget lidt om, hvilke biarter der påvirkes og hvordan. 

Hvis du har lyst til at gøre noget for at hjælpe bierne, kan du starte med at læse denne artikel fra Spørg Videnskaben, hvor en læser har spurgt om netop det. 

Studiet er publiceret i Proceedings of the Royal Society B. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.