Spor fra to hidtil ukendte menneskearter fundet i moderne menneskers DNA
DNA ukendte menneskearter

Neandertaleren er en fortidens uddøde menneskearter, der i dag stadig kan spores i vores DNA. Men nu er to ukendte arter dukket op. (Foto: Shutterstock)

Neandertaleren er en fortidens uddøde menneskearter, der i dag stadig kan spores i vores DNA. Men nu er to ukendte arter dukket op. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 juli 2019

Da moderne mennesker, Homo sapiens, i fortiden begyndte at udvandre fra Afrika, stødte de på mange steder, som allerede var befolkede af andre menneskearter.

Og ud fra vores DNA kan vi se, at vores forhold til disse fortidsmennesker udviklede sig til lidt mere end bare et overfladisk venskab.

For eksempel har forskere fundet frem til, at vi er blevet krydset med neandertalere for cirka 50.000-55.000 år siden, da vi deler omtrent 2 procent DNA med dem.

Men nu tyder ny forskning fra Adelaide University i Australien på, at vores forfædre har mænget sig med flere forskellige menneskearter end hidtil antaget, da der er dukket spor op fra ukendte arter, som vi ikke kender til, i vores DNA.

Det skriver Science Alert.

Ved at analysere uregelmæssige spor, som vores forfædre har efterladt i vores DNA, har forskere været i stand til at spore, hvornår vores DNA er blevet krydset med andre menneskelignende arters. 

Den ene hidtil ukendte menneskeart, som kaldes for EH1, deler DNA med store dele af Østasiens befolkning samt indfødte i Australien og de omkringliggende øer.

Det har fået forskerne til at konkludere, at det moderne menneske mødte EH1 omkring det nordlige Indien, hvor denne gruppe af mennesker alle er vandret igennem.

LÆS OGSÅ: Sex med neandertalere gavnede mennesket

Kortet her skitserer menneskets udvandring fra Afrika, samt hvor vi har krydset veje og udvekslet DNA med diverse fortidsmennesker. (Illustration: (oão Teixeira)

Historien bag den anden hidtil ukendte menneskeart, EH2, står en anelse mere uklar for forskerne. Spor fra EH2 kan kun spores i DNA hos lavstammede mennesker omkring Liang Bua-grotten på øen Flores i Indonesien.

Det tyder altså på, at befolkningen her har været relativt isoleret, siden krydsningen mellem Homo sapiens og EH2 fandt sted for 50.000 år siden.

»Øerne i det sydøstlige Asien var beboet af en række fortidsmennesker, som nok har levet meget isoleret fra hinanden i hundredtusindvis af år, før vores egne forfædre kom forbi,«  forklarer biolog João Teixeira, der er en af forskerne bag de nye opdagelser, i en pressemeddelelse.

Og det tegner et billede af en trist og voldsom historie.

»Timingen får det til at ligne, at det moderne menneskes ankomst kort efter blev efterfulgt af fortidsmenneskenes bortgang på de enkelte steder,«  siger han.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÆS OGSÅ: Abelignende menneske levede samtidig med Homo sapiens

LÆS OGSÅ: Verdens ældste hulemalerier blev skabt af neandertalere

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.