Selvom det er de færreste, der har set et spøgelse, har vi alle et klart billede af, hvordan et spøgelse ser ud. Hvidt og flagrende.
Associationen til spøgelser har lagt navn til mange dyr, og er nu også efternavnet til en ny slangeart fra Madagaskar. Det skriver LSU Museum of Natural Science i en pressemeddelse.
Slangen, som har grå og hvide skæl, har fået navnet Madagascarophis lolo. Lolo, som udtales luu luu, betyder spøgelse på malagassisk – sproget, de taler i Madagaskar.
I galleriet oven over artiklen kan du se et billede af slangen og andre dyr med spøgelseslignende karaktertræk.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Copeia.
Spøgelsesslangen er en katteøje-slange
Slangen er en del af en almindelig gruppe slanger kaldet katteøje-slanger. Navnet har de fået, fordi deres pupiler er vertikale lige som kattes.
»Det, der er interessant og vigtigt ved det her studie, er, at selvom katteøje-slanger er en af de mest almindelige grupper af slanger i Madagaskar, er der stadig nye arter, vi ikke kender til, fordi mange regioner er svære at komme til eller dårligt udforsket,« siger Sara Ruane, der er postdoc og forsker ved American Museum of Natural History og førsteforfatter på det nyt studie, i pressemeddelelsen og fortsætter:
»Hvis denne gruppe af almindelige slanger har skjulte arter, hvad er der så ellers derude, vi ikke kender til?«
LÆS OGSÅ: Hver femte dansker kan have oplevet et ’spøgelse’
100 procent sikkert, at det er en ny art
Forskerne fandt slangen, da de var på en vandretur i regnvejr i nationalparken Ankarana i det nordlige Madagaskar i februar 2014.
Det var bevidst, at de var taget af sted i regnvejr, fordi det er i fugtigt vejr, at slanger og deres føde, som består af frøer og firben, er mest aktive.
Forskerne tog vævsprøver og billeder med hjem af den spøgelseslignende slange og sammenlignede den med andre slangearter.
For at artsbestemme slangen talte de eksempelvis alle skæl på dens mave, ryg, omkring øjnene og læberne.
»Alle de her analyser, som vi har lavet, støtter op om, at det er en særskilt art, selvom vi kun har fundet ét individ,« siger Sara Ruane i pressemeddelelsen.
LÆS OGSÅ: Hjerneforskning afslører: Derfor ‘spøger’ det, når du er alene
De fleste spøgelsesdyr findes i havet
Spøgelsesslangen fra Madagaskar er nu del af en lille klub af dyr, hvor forskerne har haft spøgelser i tankerne, når de har beskrevet dem første gang.
Ét af de andre dyr i spøgelsesklubben er en fisk, som med sit udseende spøger i Maraianergravens dyb.
LÆS OGSÅ: Lille ‘spøgelsesfisk’ fundet på ekstrem dybde
Fisken er mælkehvid og nærmest gennemsigtig. Og halen ligner mest af alt et stykke toiletpapir, som den har slæbende efter sig.
Og det er da også i havet, at langt de fleste ’spøgelsesdyr’ lever.